Johari tawar diri tanding Naib Presiden Umno - Semasa | mStar

Johari tawar diri tanding Naib Presiden Umno

Johari Abdul Ghani.

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani menawarkan diri untuk bertanding jawatan Naib Presiden Umno pada pemilihan parti itu yang akan berlangsung pada 30 Jun ini.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin, Johari berkata, beliau telah menganggotai Umno sejak 1988, memegang jawatan Ketua Umno Bahagian Titiwangsa selama lapan tahun, menganggotai Majlis Tertinggi Umno, menjadi wakil rakyat selama lima tahun, memegang jawatan Menteri Kewangan Kedua selama 21 bulan dan terlibat dalam dunia korporat selama 25 tahun.

"Saya mempunyai pengalaman berurusan dan berdampingan dengan rakyat dari pelbagai latar belakang, pemikiran dan pandangan politik yang berbeza-beza. Sehubungan itu, saya bersedia untuk terus  menyumbangkan masa, tenaga, buah fikiran dan pengalaman saya untuk bersama-sama membantu  memperkasakan Umno semula, Insya-Allah," katanya.

Johari berkata, asas Umno yang kukuh dan juga daya tahannya selama ini dalam menghadapi pelbagai cabaran dan krisis telah menjadikan Umno sebuah parti yang masih dihormati oleh pihak lawan, dan sebagai sebuah parti pembangkang yang baharu, Umno harus terus menjadi saluran bagi suara rakyat untuk  memperjuangkan hak-hak rakyat dalam menghadapi arus pembangunan ekonomi dan negara.

“Umno sedang berdepan dengan perkembangan arus politik negara era baharu iaitu corak pemikiran dan kehendak rakyat telah berubah menjadi kompleks, suara anggota Umno dan rakyat jelata yang mengharapkan perubahan sosial dan reformasi politik telah lama kedengaran dan menjadi lantang sehingga keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 tidak memihak kepada Umno dan Barisan Nasional (BN),” katanya. - Bernama

Artikel Sebelum

Ingatkan babi hutan tapi...

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain