Terapung 8 Jam Paut Jaket Keselamatan - Semasa | mStar

Terapung 8 Jam Paut Jaket Keselamatan

Keempat-empat mangsa terpaksa bertarung nyawa selama lapan jam dengan hanya berpaut pada jaket keselamatan. - Gambar hiasan

SHAH ALAM: Tiga awak-awak dan seorang tekong warga Indonesia terpaksa bertarung nyawa selama lapan jam selepas bot ‘barter trade', KM Berkat Mandiri yang dinaiki mereka karam di perairan Indonesia awal pagi Ahad sebelum diselamatkan sebuah kapal kargo.

Pengarah Maritim Daerah 4 Klang, Kapten Maritim Abu Zaki Mohammad berkata kesemua mereka yang berusia 29 hingga 50 tahun itu terpaksa bergantung kepada jaket keselamatan, tong dan guni pakaian dalam kejadian kira-kira 2 pagi Ahad, sebelum bot itu karam sepenuhnya lima jam kemudian.

"Mereka kemudian diselamatkan kapal kargo RT Odin pada jarak kira-kira 4.8 batu nautika dari Permatang Sedepa,dekat sini, kira-kira 3 petang,” katanya dalam  kenyataan  di sini, malam Ahad.

Beliau berkata siasatan awal mendapati bot yang membawa barangan lusuh itu dalam perjalanan dari Pelabuhan Klang dekat sini ke Belawan, Indonesia, mengalami kebocoran di bahagian bawah bot.

Abu Zaki berkata kesemua mereka dibawa ke Jeti Maritim Daerah 4 Klang untuk siasatan lanjut.

Beliau turut mengingatkan pemilik kapal dan bot untuk memasang peralatan pengesan kecemasan seperti Transmiter Lokasi Cemas (ELT), Emergency Position Indicating Radio Beacon (EPIRB) dan Personal Locator Beacon (PLB) bagi memudahkan APMM mengesan dan menyalurkan bantuan. - Bernama

maritim

Artikel Sebelum

Wartawan Malaysia Ditahan Di Myanmar

Artikel Berikut

Mayat Sah Pendaki Malaysia

Artikel Lain