Tiga Anggota Rela Dipukul Terima Sijil Kepujian - Semasa | mStar

Tiga Anggota Rela Dipukul Terima Sijil Kepujian

KUALA LUMPUR: Tiga anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang mendakwa dipukul individu bergelar 'Datuk Seri' di sebuah tokong di Jalan Ampang di sini Jumaat lepas, akan menerima sijil kepujian kerana bersikap profesional ketika menjalankan tugas.

Ketua Pengarah Rela, Zulkifli Abidin berkata sikap sabar mereka dan tidak mencetuskan tindak balas walaupun diugut dan dikasari wajar dipuji dan dijadikan teladan oleh anggota Rela yang lain.

"Bagi menghargai komitmen kepada tugas, mereka akan menerima sijil kepujian hari ini yang disampaikan oleh saya sendiri," katanya dalam kenyataan.

Zulkifli berkata sikap mereka membuktikan anggota Rela bertugas dengan mempraktikkan nilai-nilai murni dan mengelak konfrontasi dengan orang awam.

Dalam kejadian kira-kira 6.30 pagi itu, Melvin Cheong Mun Khai, 19, Lee Weng Poh, 27, dan Leong Jiun Jie, 21, cedera di kepala, mata dan perut selepas mendakwa dipukul dan ditendang lelaki itu.

Kejadian dikatakan bermula apabila mereka meminta lelaki itu mengalihkan kenderaan Toyota Vellfire milik suspek yang mengganggu lalu lintas, namun dia enggan berbuat demikian.

Semalam, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat berkata suspek berusia 29 tahun itu telah dikenal pasti dan diminta tampil menyerah diri bagi membantu siasatan. -- Bernama   


Rela

Artikel Sebelum

Jururawat Dikecam Bocor Surat Sulit

Artikel Berikut

Tidak Perlu Bimbang - Ahmad Zahid

Artikel Berkaitan

Lepas Pukul, Kini Dadah Pula...

'Datuk Seri' Pukul Rela Didakwa

Lebih Artikel