Sultan Johor Berkenan Melawat Kampung Parit Bugis - Semasa | mStar

Sultan Johor Berkenan Melawat Kampung Parit Bugis

Foto Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

MUAR: Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar berkenan mencemar duli melawat Kampung Parit Bugis, Sungai Balang di sini, Isnin.

Keberangkatan tiba baginda  dengan menaiki kenderaan rasmi diiringi Pegawai Daerah Muar, Mohd Noorazam Osman, ternyata mengujakan hampir 300 penduduk kampung berkenaan.

Sebagai raja yang berjiwa rakyat, Sultan Ibrahim berkenan meluangkan masa kira-kira sejam bersarapan dan bersembang serta bergambar bersama penduduk di kampung terbabit.

Baginda turut berkenan menyaksikan persembahan Reog, iaitu pementasan cerita rakyat dahulu kala yang berasal dari Ponorogo, Jawa Timur, dan melawat pameran mengenai sejarah Kampung Parit Bugis seperti asal usul nama kampung berkenaan serta latar belakang penduduk awal kampung terbabit.

Turut hadir Anggota Dewan Undangan Negeri Sungai Balang, Zaiton Ismail dan Timbalan Ketua Umno Bahagian Muar, Datuk Ashari Sarip.

Sebelum berangkat pulang, baginda sempat melawat ke bahagian dalam rumah Ketua Kampung Parit Bugis Saifudin Mohd Kadak yang dijadikan inap desa.

Perkampungan itu terdiri daripada 12 penempatan iaitu Parit Masjid, Parit Gantong, Kampung Melayu, Parit Begelen, Simpang Sekolah, Parit Bugis, Parit Nombor 1 hingga 5 dan Sungai Balang Kecil.

Kawasan itu dibuka pada 1909 oleh orang Bugis yang diketuai Daeng Saribut dan Daeng Abu Bakar dengan menanam getah. - BERNAMA

Kampung Parit Bugis

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain