Anggota KD Perantau Gagal Ditemui

KD Perantau.

KOTA KINABALU:Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menamatkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) anggota KD Perantau yang disyaki jatuh laut di perairan Bintulu, Sarawak berikutan ketiadaan tanda-tanda penemuan mangsa.

Menurut kenyataan TLDM di sini, operasi yang genap 21 hari sejak diaktifkan pada 17 April lepas ditamatkan pada 4.30 petang Ahad.

“Penamatan operasi ini diisytiharkan setelah mengambil kira pelbagai faktor termasuk ketiadaan tanda-tanda penemuan mangsa.

"Bagaimanapun TLDM akan meneruskan pencarian secara 'opportunity basis' oleh aset terlibat dengan rondaan Op Wira yang melalui kawasan tersebut dan tidak akan berputus asa selagi terdapat harapan kerana pelbagai kemungkinan boleh berlaku," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, TLDM juga memohon kerjasama kapal, bot nelayan dan rakan maritim lain yang melalui kawasan itu untuk memerhatikan dan melaporkan sekiranya terdapat sebarang penemuan.

Anggota terbabit disedari hilang selepas tidak hadir ke perbarisan wajib rutin harian kira-kira 9 pagi pada 17 April lepas dan kali terakhir dilihat berada di bilik rehat kapal itu pada 7.15 pagi ketika dalam pelayaran pulang ke Pangkalan TLDM Lumut, Perak dari Pangkalan TLDM Kota Kinabalu di Teluk Sepanggar.-Bernama

TUDM, KD Perantau, Anggota Hilang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain