"Terima Kasih Kerajaan" - Semasa | mStar

"Terima Kasih Kerajaan"

Abdul Hadi ketika menyampaikan ucapan penggulungannya pada hari terakhir Muktamar Tahunan PAS ke-63 di Kompleks PAS Kota Sarang Semut, Isnin.

ALOR SETAR: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berterima kasih kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana memberi laluan kepada parti Islam itu membentangkan Rang Undang-Undang 355 (RUU355) di Dewan Rakyat sebagai usaha memperkukuhkan kuasa mahkamah syariah.

Bagaimanapun beliau menegaskan PAS tidak akan bersetuju dengan pihak yang menentang Islam dan begitu juga dengan pihak yang menyokong penentangan perjuangan Islam.

“Ada yang menerima pendekatan ‘agree to disagree,’ tapi bagaimana kita hendak bersetuju dengan kumpulan yang melawan Islam?

"Tetapi kita berterima kasih kepada kerajaan kerana memberi laluan kepada RUU355 dan sesungguhnya kerjasama ini tidak akan dilupakan," kata beliau ketika menyampaikan ucapan penggulungan dan penangguhan Muktamar Tahunan PAS Kali ke-63 pada Isnin.

Bagaimanapun, Abdul Hadi menjelaskan bahawa ucapan terima kasih kepada kerajaan itu tidak bermakna PAS dan Umno akan bekerjasama dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

"Seperti saya jelaskan sebelum ini, kerjasama (dengan kerajaan) boleh dilaksanakan atas perkara yang baik dan kebajikan.

"Tetapi perkara yang bercanggah dengan Islam, kita akan bantah dan menentang kerana itu pendirian kita yang terbuka," katanya.

Selain itu, sambil mengingatkan kembali detik-detik akhir sidang Dewan Rakyat, Abdul Hadi memberi amaran kepada pihak yang cuba mempermainkan agama Islam yang dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan.

"Saya berasa terhadap sikap dan akhlak murahan segelintir ahli Parlimen termasuk yang beragama Islam apabila melaungkan perkataan kurang ajar dan biadap ketika pembentangan RUU355 dibuat," katanya.

BN , Abdul Hadi , RUU255

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Umno, BN Sabah Masih Kukuh

DAP Perak Sudah Ketandusan Idea - Zamry

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain