Tiga Mangsa Culik Kumpulan Abu Sayyaf Selamat Tiba Di Tawau - Semasa | mStar

Tiga Mangsa Culik Kumpulan Abu Sayyaf Selamat Tiba Di Tawau

Tiga mangsa culik Kumpulan Abu Sayyaf Julai tahun lepas (dari kanan) Fandy Bakran, Mohd. Ridzuan Ismail dan Mohd Jumadil Rahim yang dibebaskan minggu lepas selamat tiba di Tawau pada Selasa. Foto Bernama

TAWAU: Tiga rakyat Malaysia yang diculik kumpulan militan Abu Sayyaf dan dibebaskan pada 27 Mac lepas setelah lebih lapan bulan dalam tahanan di selatan Filipina, selamat tiba di Lapangan Terbang Tawau di sini, Selasa.

Mohd Jumadil Rahim, 24, Mohd Ridzuan Ismail, 33, dan Fandy Bakran, 27, tiba dengan pesawat Malaysia Airlines MH2664 dari Kuala Lumpur ke Tawau pada kira-kira pukul 5.40 petang.

Ketibaan mereka disambut Menteri Belia dan Sukan Sabah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Apas, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, Adun Sebatik Datuk Muis Picho dan Adun Tanjong Batu Datuk Hamisa Samat. 

Ketika ditemui pemberita, Fandy, Jumadil dan Ridzuan berkongsi rasa kegembiraan apabila menjejakkan kaki kembali ke kampung halaman di Tawau.

"Bersyukur dan terima kasih kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak), Ketua Menteri Sabah (Datuk Seri Musa Aman), Kelab Putra 1Malaysia dan semua yang berjasa di atas pembebasan kami berlima dan selama kami menjadi tahanan Abu Sayyaf yang telah membantu keluarga serta mendoakan keselamatan kami sehingga kembali ke tanah air," kata Jumadil.

Mohd Ridzuan pula berkata, ketiga-tiga mereka mahu berehat dan menenangkan diri sebelum menerima sebarang tawaran pekerjaan kerana masih trauma.

"Kami mahu berehat dahulu dan selepas itu baru melakukan perancangan lain termasuk menunggu panggilan daripada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia," katanya.

Selain mereka bertiga, pada 23 Mac lepas dua rakyat Malaysia iaitu Abd Rahim Summas, 62, dan Tayudin Anjut, 46, turut diselamatkan pasukan keselamatan Filipina berdekatan Pulau Pata di Sulu.

Abd Rahim dan Tayudin bagaimanapun masih berada di Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan kesihatan di Hospital Serdang.

Dalam kejadian 18 Julai lalu, lima rakyat Malaysia itu diculik kumpulan Abu Sayyaf selepas kapal tunda Serudong 3 yang mereka naiki, ditemukan dalam keadaan enjin masih hidup di perairan Dent Haven di Lahad Datu. - Bernama

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain