Ka Siong Kutuk Pemandu Cuai Akibatkan Kematian - Semasa | mStar

Ka Siong Kutuk Pemandu Cuai Akibatkan Kematian

Wee Ka Siong.

PETALING JAYA: Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong mengkritik model sambilan berusia 19 tahun yang memandu secara cuai sehingga mengakibatkan kematian pemandu lain di Lebuhraya Utara-Selatan di Pulau Pinang.

"Saya mengutuk memandu yang tidak bertanggungjawab dan memandu secara berbahaya di Lebuhraya Utara-Selatan di Pulau Pinang yang menyebabkan kematian seorang pemuda dan beberapa perlanggaran pada pagi Selasa," katanya dalam satu kenyataan ringkas.

Gadis berkenaan, dilaporkan memandu pulang ke rumah selepas keluar bersama rakan-rakannya, terlibat dalam satu kemalangan sebelum itu, kira-kira lima kilometer dari tempat kejadian berlakunya kemalangan mengorbankan satu nyawa.

Ka Siong yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri menggesa pihak berkuasa membuat pendakwaan terhadap kes itu sepenuhnya supaya kejadian yang sama tidak berulang.

Polis mengesahkan gadis berkenaan positif amfetamin dan sedang menunggu keputusan bacaan alkohol di dalam darahnya.

"Dia (gadis) bukan sahaja memandu secara cuai dan berbahaya, tetapi dia juga mengambil bahan terlarang dan kita tidak boleh bertolak ansur terhadap perkara ini," tambah Ka Siong.

Kemalangan yang berlaku pada pukul 7.50 pagi Selasa itu mengorbankan Mohamad Fandi Rosli.

Mangsa yang berusia 26 tahun dalam perjalanan pulang ke rumah di Sungai Petani dari tempat kerja.

Pemandu cuai itu turut mengakibatkan kemalangan membabitkan seorang penunggang motosikal, dan melanggar dua lagi kereta dan sebuah van. Empat yang lain cedera ringan.

Artikel Sebelum

Gempa Bumi Lemah Landa Ranau

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel