15 Cubaan Serangan Daesh Gagal - KDN

Polis Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman menahan seorang pengawal keselamatan dari sebuah syarikat swasta di Kuantan, Pahang 12 Februari lalu dipercayai terlibat dengan militan Daesh. - BERNAMA

KUALA LUMPUR: Polis menggagalkan 15 cubaan serangan pengganas kumpulan militan Daesh di negara ini sejak Februari 2013 hingga sekarang.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyatakan ini jelas membuktikan komitmen kerajaan untuk membendung elemen kumpulan militan itu daripada berkembang dan mengancam keselamatan negara.

KDN menyatakan demikian dalam jawapan bertulis pada persidangan Dewan Rakyat hari ini bagi menjawab soalan Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) yang bertanya mengenai perkembangan terkini Daesh dan kegiatan ektremis di Malaysia.

Menurut KDN seramai 398 individu telah ditahan bagi kesalahan berkaitan keganasan sepanjang tempoh 2010 hingga bulan lepas.

"Seramai 271 individu mempunyai kaitan dengan kumpulan militan Daesh dan bakinya berkaitan dengan kumpulan pengganas lain," kata KDN seperti dilaporkan Bernama.

Daripada jumlah itu, seramai 25 orang ditahan pada 2010, 41 orang (2011), sembilan orang (2012), 11 orang (2013), 75 orang (2014), 104 orang (2015) dan 126 orang (2016).

Tujuh orang lagi ditahan dari 1 Januari hingga 22 Februari lepas.

KDN, Daesh

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain