Polis Yakin Suspek Bunuh Jong-nam Masih Di Kedutaan Korea Utara - Semasa | mStar

Polis Yakin Suspek Bunuh Jong-nam Masih Di Kedutaan Korea Utara

GEORGE TOWN: Polis tidak menolak kemungkinan suspek dalam kes pembunuhan  Kim Jong-nam masih di kedutaan Korea Utara di Kuala Lumpur, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata polis sedang menunggu  suspek untuk menyerahkan diri dan menambah waran tangkap akan dikeluarkan terhadap mereka jika mereka gagal berbuat demikian.

"Kami percaya mereka berada di kedutaan dan kami akan memaksa mereka keluar melalui Seksyen 111 Kanun Keseksaan," kata Khalid kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Persidangan Antarabangsa Antarabangsa (IDEC) - Rantau Timur di sini, Selasa.

Khalid berkata, polis telah meminta pihak berkuasa Korea Utara untuk menyerahkan semua suspek.

Beliau juga berkata, pihak polis sedang menunggu arahan lanjut daripada Kementerian Dalam Negeri berikutan tindakan Korea Utara daripada menghalang rakyat Malaysia daripada meninggalkan negara itu.

Khalid berkata, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengeluarkan kenyataan mengenai perkara ini, sambil menambah bahawa tindakan selanjutnya akan bergantung kepada Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Luar.

Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, dibunuh menggunakan racun dikenal pasti agen saraf VX ketika mangsa menunggu di balai pelepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2), pada 13 Februari lalu.

Pada 1 Mac, seorang warganegara Vietnam Doan Thi Huong dan Indonesia Siti Aisyah dituduh membunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Tidak rayuan direkodkan dan sebutan semula ditetapkan pada 13 April ini- Bernama

Artikel Sebelum

Pemandu Teksi Bantah Kerjasama Uber

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain