Penjual Ayam Goreng Miliki Dadah Dipenjara Lapan Tahun, 10 Sebatan - Semasa | mStar

Penjual Ayam Goreng Miliki Dadah Dipenjara Lapan Tahun, 10 Sebatan

KUALA LUMPUR: Seorang penjual ayam goreng dihukum penjara lapan tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini pada Selasa selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memiliki 235 gram kanabis.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Mohamad Shariff Abu Samah menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhammad Aiman Syaamil Rosli, 22, dan memerintahkan hukuman itu bermula dari tarikh tangkap pada 13 Jun 2016.

Pada mulanya Muhammad Aiman didakwa atas pertuduhan mengedar dadah itu mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan, tetapi hari ini pendakwaan meminda pertuduhan mengedar kepada memiliki dadah.

Dalam keputusannya Mohamad Shariff berkata kesalahan dadah adalah berat, menjijikkan yang bukan sahaja merosakkan moral tetapi boleh meruntuhkan negara dan tertuduh bernasib baik kerana pihak pendakwaan meminda pertuduhannya.

"Umur kamu masih muda, masa depan yang sangat cerah. Hukuman ini supaya tertuduh berubah dan bertaubat," katanya seperti dilaporkan Bernama.

Muhammad Aiman Syaamil didakwa memiliki dadah itu di hadapan Maybank tepi jalan Wangsa Delima 11, Wangsa Maju, di sini pada 5 petang, 13 Jun 2016 mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau minimum lima tahun dan boleh juga dikenakan sebat tidak kurang 10 sebatan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Nazneen Zulkifli manakala tertuduh diwakili peguam Hasnan Hamzah.

Dadah

Artikel Sebelum

Dua Beranak Didakwa Bunuh Pekerja Restoran

Artikel Berikut

World Quran Hour 2017 Pada 31 Ogos

Artikel Berkaitan

Artikel Lain