24 Daripada 31 Mangsa Bot Karam Dikenal Pasti - Semasa | mStar

24 Daripada 31 Mangsa Bot Karam Dikenal Pasti

Beberapa mangsa bot karam jenis Catamaran tiba di Jeti Polis Marin sebelum dihantar ke Hospital Queen Elizabeth awal pagi Isnin. Bot itu yang membawa 31 orang termasuk tiga kru dan 28 pelancong warga China dipercayai karam akibat cuaca buruk dan laut bergelora. Nahas berlaku kira-kira sejam selepas bot itu bertolak dari Jeti Tanjung Aru 9 pagi semalam menuju ke Pulau Mengalum.

KOTA KINABALU: Pihak berkuasa telah mengenal pasti 24 daripada 31 mangsa bot pelancong yang karam semasa dalam perjalanan dari sini ke Pulau Mengalum pada Sabtu.

Dalam satu kenyataan di sini, Isnin, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berkata mereka yang dikenal pasti termasuk dua daripada tiga yang ditemukan maut.

Sebanyak 22 yang dikenal pasti ialah warga China termasuk dua yang maut iaitu seorang wanita, He Run Yuan, 46, dan lelaki, Zhang Xioa Kun (umur belum dipastikan). 

Warga China yang terselamat dikenali sebagai Yan Yan Xin (lelaki/50 tahun);  Fan Li Xia (lelaki/40); Yan Si Yi (wanita/17); Shen Hao Tian (lelaki/17); Yang Yao Ru (wanita/24); Wang Xian Zhang (wanita/48); Cao Dong Tue (wanita/umur tidak dinyatakan); Wei Yin (lelaki/umur tidak dinyatakan); Lu Guo Hang (gender/umur tidak dinyatakan) dan Li Feng (wanita/39).

Turut terselamat Chen Xin Jian (wanita/23); Her Hai Min (lelaki/22); He Zi Hao (wanita/20); Guo Shun Ke (lelaki/48); Tan Ting (wanita/31); Zeng Cui Can (lelaki/55); Liu Jin Can (lelaki/31); Liu Juan (wanita/32); Liu Fei Tong (lelaki/32) dan Chen Xi, kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun.

Turut terselamat juragan bot jenis katamaran itu Sharizal Salian, 25, warga tempatan dan kru bot Aman Abdul, 38, warga Filipina yang memegang dokumen imigresen IMM13.

Kesemua warga China tersebut tiba dengan kapal nelayan di Jeti Polis Marin Kota Kinabalu di sini pada 1.45 pagi tadi manakala kru bot yang diselamatkan oleh seorang tekong bot pelancong dan temannya yang menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR), tiba di sini petang semalam.

Bot itu yang membawa tiga anak kapal dan 28 pelancong dari China dipercayai karam disebabkan angin kencang dan ombak besar pada 10 pagi Sabtu, sejam selepas mereka meninggalkan jeti Tanjung Aru di sini menuju Pulau Mengalum, destinasi pelancong kira-kira 56 kilometer di barat laut Kota Kinabalu. 

Enam lagi masih hilang dan SAR masih diteruskan bagi mengesan mereka.

Sementara itu situasi di Hospital Queen Elizabeth yang menempatkan mangsa pagi ini tenang di sebalik kehadiran beberapa anggota polis. 

Bagaimanapun, sekumpulan kecil dipercayai anggota keluarga mangsa kelihatan jengkel dengan kehadiran anggota media yang cuba merakam gambar, dan memberi isyarat supaya kumpulan warga media itu meninggalkan kawasan hospital. -- BernamaPulau Mengalum , APMM , China

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain