Mahasiswa Nasional Ajak Pemuda, Puteri Umno Dekati Gen Y, Z - Semasa | mStar

Mahasiswa Nasional Ajak Pemuda, Puteri Umno Dekati Gen Y, Z

KUALA LUMPUR: Perwakilan Mahasiswa Nasional menggunakan mi segera yang sering menjadi pilihan penuntut institusi pengajian tinggi sebagai simbolik untuk mengajak Pemuda dan Puteri Umno mendekati golongan muda.

Wan Mahusin Wan Zain berkata, sudah tiba masanya kedua-dua sayap parti itu menggerakkan jentera bagi meraih sokongan pengundi muda menjelang pilihan raya umum yang akan diadakan pada bila-bila masa.

Pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu berkata, sekarang adalah waktu paling kritikal, terutama apabila  segelintir anak muda menyokong pembangkang dan sebahagian lagi berdepan masalah tetap tidak didengari kerajaan.

"Pemuda dan Puteri Umno dijemput mendekati golongan muda terutama mahasiswa agar mereka memberi sokongan kepada kerajaan.

"Pemuda dan Puteri, carilah mahasiswa. Ajaklah mereka minum kopi, tanyalah apa masalah mereka. Ajaklah makan Maggie bersama. 

"Jangan makan Maggie daripada mahasiswa tetapi belilah untuk mahasiswa dan makan (bersama-sama) sekali," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan ucapan dasar presiden sempena Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Jumaat.

Terdahulu dalam perbahasannya, Wan Mahusin terus menjadikan mi segera sebagai modal bagi menyuarakan  kesusahan yang dialami mahasiswa di universiti terutama penuntut yang berasal dari keluarga berpendapatan rendah.

Menyampaikan puisi nada bergurau, mahasiswa ini cuba membawa rintihan anak muda untuk didengari pimpinan parti.

"Kami di universiti, orang susah pinjam piti (duit), asyik termenung hari-hari, kena jimat hari-hari, asyik saja makan Maggie, minum air sejuk bukannya kopi, harap menteri semua mengerti, tak dapat duit belilah Maggie, tiada mi sedap... kari pun jadi, InsyaAllah kami undi, jika suara kami didengari," katanya sambil mendapat tepukan gemuruh perwakilan.

Wan Mahusin turut menyentuh isu biasiswa pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang dianggap tidak adil kerana mengenakan syarat sama untuk semua pelajar iaitu keputusan purata nilai gred kumulatif (CGPA) minimum 3.75.

Katanya, syarat tersebut dilihat memberi cabaran kepada pelajar dalam bidang profesional seperti kejuruteraan, sains dan mekanikal berikutan subjek yang dipelajari adalah lebih sukar.

"Kalau boleh, bagilah peluang kepada kami dalam bidang profesional. Turunlah sedikit syarat itu dengan CGPA 3.5 untuk kami juga boleh mendapat biasiswa PTPTN," katanya sambil menambah faktor sosioekonomi pelajar juga perlu diambil kira bagi memperoleh biasiswa pendidikan tinggi itu.

Mahawiswa Nasional , Umno , Puteri , Pemuda , UMS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

25 Mangsa Banjir Dipindahkan Di Pasir Putih

Artikel Berkaitan

MCA Kecewa Sikap Dr Mahathir

Lebih Artikel