Penghuni Asrama Akhlak Akan Diasingkan - Rohani

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat telah mengambil langkah mengasingkan penghuni tahanan sementara dengan penghuni perintah tetap di Asrama Akhlak bawah pentadbiran Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). 

Menterinya, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata tindakan itu dilaksanakan susulan kes seorang pelajar maut dipercayai dipukul sekumpulan 10 penghuni asrama di Asrama Akhlak (Lelaki) Pokok Sena, Kedah.

Katanya, ekoran kejadian Jumaat lepas itu, penghuni yang ada bersama ditempat kejadian dirujuk kepada Unit Kaunseling bagi mengelakkan berlakunya trauma dalam kalangan mereka.

"Malah pembantu kebajikan masyarakat serta pegawai keselamatan yang bertugas akan meningkatkan lagi kekerapan rondaan di blok penghuni dan JKM akan turut memberi kerjasama kepada pihak polis," katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Katanya, JKM amat menitikberatkan segala hal berkaitan kanak-kanak yang ditempatkan di institusi JKM termasuklah aspek keselamatan, kesihatan, kebersihan diri dan tempat tinggal mereka seperti yang termaktub dalam Standard Prosedur Operasi (SOP).

Dalam perkembangan lain, Rohani berkata kes kematian kanak-kanak berusia dua tahun yang disimpan dalam tong ikan masih lagi dalam siasatan polis.

"Saya telah meminta pegawai pelindung JKM untuk melawat waris mangsa dan pelindung telah bertemu dengan kakak mangsa yang berusia empat tahun di Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani. 

Rohani berkata JKM telah berjaya mengesan nenek mangsa yang menjadi penjaga kepada kanak-kanak sebelum kejadian berlaku. 

"Hasil semakan melalui Sistem eBantuan JKM mendapati bahawa keluarga ini merupakan penerima bantuan JKM sebanyak RM400 yang disalurkan atas nama nenek kanak-kanak sebagai penjaga. 

"Perbincangan lanjut akan diadakan bersama nenek kanak-kanak mengenai hal penjagaan kanak-kanak itu sama ada ingin terus dijaga olehnya ataupun penempatan lain yang sesuai selain bantuan sokongan yang lain akan diberi kepada keluarga tersebut," katanya.

Beliau turut menasihatkan masyarakat untuk peka dan segera melaporkan kepada Talian Kasih 15999 atau pihak berkuasa berdekatan sekiranya terdapat perkara yang mendatangkan kemusykilan bagi mengelakkan kejadian lebih buruk berlaku. -Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain