Malaysia, Indonesia Bincang Kes Penculikan Nelayan - Semasa | mStar

Malaysia, Indonesia Bincang Kes Penculikan Nelayan

PETALING JAYA: Malaysia dan Republik Indonesia mengadakan pertemuan diplomatik di Putrajaya pada Isnin bagi membincangkan insiden penculikan dua warganegara Indonesia yang berlaku pada 5 November di kawasan perairan Kuala Kinabatangan, Sabah.

Berdasarkan pertemuan itu, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman (gambar) dan rakan sejawatnya, Retno L.P. Marsudi bersejutu untuk bekerjasama dengan kerajaan Filipina bagi mengesan, memastikan keselamatan dan membebaskan tebusan Indonesia terbabit.

Kementerian Luar menerusi satu kenyataan berkata, kedua-dua pihak menyatakan komitmen mereka untuk meningkatkan kerjasama di bawah kerangka kerja Trilateral Cooperative Arrangement Indonesia – Malaysia – the  Philippines of Immediate Measures to Address Security Issues in the Maritime Areas of Common Concern (TCA).

"Mereka juga bersepakat untuk meningkatkan lagi usaha bagi memuktamadkan Standard Operating Procedure (SOP) yang berkaitan di bawah TCA tersebut dan memastikan pelaksanaan yang berkesan bagi menangani isu penculikan,” jelas Wisma Putra.

Pada Ahad, Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), Datuk Wan Bari Wan Abdul Khalid mengesahkan bahawa dua tekong warga Indonesia diculik oleh sekumpulan lima lelaki bersenjata dalam dua insiden yang berbeza.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dakwaan Misuari Pandangan Peribadi - Filipina

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Model buta sebelah kerana tatu mata

6 polis cedera helikopter terhempas