Pencemaran Sg Buah: Air Beracun

SEPANG: Ada seseorang yang membuang pelarut toksik di tebing Sg Buah dekat Lebuhraya Elite dekat sini menyebabkan air mengalir ke Sg Semenyih membahayakan.

Pihak berkuasa kini bertungkus lumus membersihkan sisa buangan itu dengan membina benteng di seberang sungai bagi menghentikan air dari mengalir ke Sg Semenyih dan mengeluarkan semula air yang tercemar ke tempat lain.

Benteng setinggi 20 meter telah dibina merentasi Sg Buah ketika pihak berkuasa berusaha memulihkan bekalan air bersih kepada ratusan ribu pengguna di empat daerah di Selangor.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali berkata walaupun pihak berkuasa masih belum menahan dalang di sebalik insiden itu, Lembaga Urus Air Selangor (Luas) menjumpai sisa pelarut di tiga tempat di sungai tersebut merentasi sempadan ke Negeri Sembilan.

Pelarut itu amat bertoksik sehingga rumput hijau di tebing sungai menjadi hangus.

"Kami tiada pilihan lain tetapi menghalang Sg Buah dari mengalir ke Sg Semenyih untuk memulakan semula rawatan air. Keutamaan kami sekarang adalah untuk memastikan 320,000 pengguna mendapat bekalan air secepat mungkin," katanya selepas meninjau operasi pembersihan.

Mereka yang terjejas melibatkan pengguna di daerah Sepang, Kuala Langat, Hulu Langat dan Petaling.

Selain Luas, beberapa agensi lain termasuk Majlis Perbandaran Sepang dan Kajang, Jabatan Pengairan dan Saliran, Indah Water Konsortium terlibat dalam operasi pembersihan tersebut.

Selepas benteng dibina, pam dibawa masuk untuk mengeluarkan air berbau busuk dari Sungai Buah ke dalam tangki.

Air itu kemudiannya dibawa keluar menggunakan lori dan disimpan di kolam berdekatan.

Azmin berkata kakitangan Luas bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima aduan bau busuk kira-kira pukul 7.30 pagi Ahad.

"Ketika menjalankan pemeriksaan, mereka mendapati bau busuk itu semakin teruk berhampiran bahagian sungai di arah utara Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Nilai di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan," katanya.

Kira-kira pukul 6.10 petang, mereka menjumpai tompokan besar pelarut tersebut.

"Ia kelihatan seolah-olah pelarut dibuang di sepanjang cerun menyebabkan ia mengalir ke Sg Buah," kata Azmin.Sg Buah, Sg Semenyih, pelarut toksik

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dr Mahathir Dedah Dua Surat Musa Hitam

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain