Umno Selesai Kemuka Bantahan Persempadanan Semula - Semasa | mStar

Umno Selesai Kemuka Bantahan Persempadanan Semula

Tengku Adnan bersama pemenang pingat gangsa Olimpik Rio 2016, Azizul Hasni Awang (kiri) semasa melepaskan Kayuhan Komuniti Putrajaya di Presint 11 pada Sabtu. -fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Umno telah selesai mengemukakan bantahan berhubung kajian persempadanan semula kawasan pilihan raya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata Setiausaha Agungnya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Katanya tempoh bantahan yang berakhir semalam selesai dilakukan melalui pihak Umno Negeri dan bantahan 100 pengundi berdaftar dalam setiap satu kawasan tertentu.

"Bantahan boleh dibuat melalui tiga cara iaitu melalui negeri, pihak berkuasa tempatan dan juga 100 pengundi di sesuatu kawasan maka Umno telah menyuarakan bantahan tersebut melalui saluran undang-undang yang disediakan," katanya kepada media selepas merasmikan program Putrajaya Community Ride di sini, Sabtu.

"Semua Umno Negeri telah mengemukakan bantahan manakala di negeri yang diperintah pembangkang seperti Selangor, kita mengumpulkan bantahan melalui 100 pengundi berdaftar di sesuatu kawasan," katanya.

SPR melaksanakan Kajian Semula Persempadanan bagi kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu dan Sabah bermula 15 Sept.

Sebelum ini, Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh memaklumkan kajian semula itu dilaksanakan mengikut peruntukan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan dan pindaan kepada Fasal (2) Perkara 14 Perlembagaan Negeri Sabah yang diwartakan pada 18 Ogos lalu.

SPR mempamerkan Syor Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu dan Sabah selama satu bulan bermula 15 September hingga 14 Oktober (Jumaat).

Umno , SPR

Artikel Sebelum

Rakyat Sokong Penuh Usaha SPRM - KKMM

Artikel Berikut

Bajet 2017 Tumpuan Sidang Dewan Rakyat

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.