Draf Kerangka Undang-Undang Jenayah Seksual Kanak-Kanak Akan Dibentang Ke Kabinet - Semasa | mStar

Draf Kerangka Undang-Undang Jenayah Seksual Kanak-Kanak Akan Dibentang Ke Kabinet

azalina
Azalina Othman Said.

KUALA LUMPUR: Draf kerangka undang-undang mengenai jenayah seks terhadap kanak-kanak akan dibentangkan ke Kabinet sebelum dikemukkan ke Jabatan Peguam Negara bagi tujuan merangka akta berkenaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, cadangan draf kerangka undang-undang yang telah siap itu telah dibentangkan kepada semua anggota Pasukan Petugas Mengenai Jenayah Seksual pada mesyuarat di sini, Selasa.

"Draf kerangka undang-undang yang dicadangkan ini akan mengandungi peruntukan mengenai pelbagai jenayah seksual terhadap kanak-kanak seperti pornografi kanak-kanak dan dandanan kanak-kanak dalam talian dan di luar talian," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Azalina berkata, pasukan petugas itu, yang diketuai beliau telah menjalankan kajian perbandingan mengenai kerangka undang-undang antarabangsa untuk memastikan bahawa kerangka undang-undang berkenaan adalah selaras dengan amalan terbaik antarabangsa dan memenuhi keperluan semasa.

"Dalam usaha untuk bersaing dengan perkembangan amalan perundangan antarabangsa terkini, bahagian yang dicadangkan ke atas penyalahgunaan kedudukan amanah akan dimasukkan ke dalam kerangka ini," katanya.

Azalina berkata, peruntukan khas mengenai kebolehterimaan bukti dengar cakap dalam prosiding jenayah di mahkamah juga akan dimasukkan ke dalam undang- undang yang dicadangkan kerangka undang-undang berkenaan.

"Akta baharu yang dicadangkan itu adalah untuk memastikan Akta yang holistik dalam menangani jenayah seksual terhadap kanak-kanak. Input daripada pihak berkepentingan dan badan bukan kerajaan akan terus dikumpulkan bertujuan memastikan kerajaan berhasrat untuk memberi perlindungan kepada kanak-kanak akan tercapai," katanya.

Azalina berkata, bagi memastikan pendakwaan berkesan terhadap pelaku, pendekatan menyeluruh perlu diambil dalam melaksanakan akta berkenaan.

Pertimbangan akan diberikan kepada kaedah memberi keterangan yang sudah lapuk yang menjadi penghalang kepada kejayaan pendakwaan dan tempoh masa yang panjang dalam menjalankan pendakwaan, katanya.

"Diakui juga bahawa bahawa pengkhususan diperlukan dalam kalangan pendakwa, hakim dan majistret dalam menangani jenayah seksual terhadap kanak-kanak," katanya.

Antara yang hadir pada mesyuarat hari ini ialah wakil daripada Jabatan Peguam Negara, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Polis Diraja Malaysia dan Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita. - Bernama

Artikel Berikut

Bajet 2017: Tiada Kenaikan GST

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain