Buku Berkaitan Perubatan Dan Hukum Agama Akan Diterbitkan - Semasa | mStar

Buku Berkaitan Perubatan Dan Hukum Agama Akan Diterbitkan

KUALA LUMPUR: Sebuah buku berkaitan masalah kesihatan, dan perihal perubatan yang berkaitan dengan agama Islam akan diterbitkan tidak lama lagi.

Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata pihaknya kini dalam proses mengumpul serta menambah maklumat dan fatwa yang telah dikeluarkan berkenaan isu kesihatan terbaharu termasuk mengenai virus Zika.

Buku itu berkonsepkan penjelasan secara ilmiah bagi menghilangkan kekeliruan masyarakat berhubung isu berbangkit melalui ulasan dan huraian beserta nas daripada al-Qur'an dan al-Hadis, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Jelajah Bicara Kesihatan Daripada Perspektif Syariah peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya 2016 di sini, Khamis.

"Antara kandungan yang telah dikenal pasti seperti fatwa yang telah dikeluarkan berkenaan hukum menghisap rokok elektronik (Vape), merokok dan hukum mendapatkan suntikan vaksin serta imunisasi," katanya.

Beliau berkata buku ini diharapkan dapat dijadikan rujukan orang ramai seterusnya membantu merungkai kekusutan mereka dalam mendapatkan sumber maklumat yang sahih mengenai perkara tersebut.

Zulkifli berkata buku itu juga akan memasukkan hukum-hukum yang telah digariskan oleh pihaknya berkaitan isu semasa termasuk persoalan mengenai akidah, fiqh serta akhlak.

"Ia melibatkan tiga teras utama iaitu Bayan Linnas (keterangan isu semasa), Irsyad Al Fatwa (solusi permasalahan semasa) dan Al Kafi Li Al Fatawi yakni jawapan kepada pelbagai soalan lazim diajukan.

"Bagi memastikan segala fatwa serta maklumat disalurkan itu sahih, kita sentiasa bekerjasama dan merujuk kepada pihak Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan Kementerian Kesihatan," katanya.

Beliau berkata buat masa ini sebahagian informasi dan kandungan yang sudah dikumpul itu boleh didapati dalam laman web muftiwp.gov.my.

Mufti Wilayah Persekutuan

Artikel Sebelum

KPT Draf Pelan Bantu Peminjam Bayar PTPTN

Artikel Berikut

Tahanan Lelaki Lari Ketika Dibawa Ke Trak Polis

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain