Siti Safura Ikrar Bantu Golongan Senasib - Semasa | mStar

Siti Safura Ikrar Bantu Golongan Senasib

Kejayaan Siti Safura diraikan bersama bapanya, Jaapar Abdullah, 66, yang juga bekas pensyarah dan ibunya, Kalsom Abdul Wahab, 70, pesara guru di Universiti Perdana, Ahad.

PUTRAJAYA: Semangat kental Siti Safura Jaapar yang menghidap penyakit Spinal Muscular Atrophy (SMA) untuk meneruskan pembelajaran bermatlamat bagi membantu golongan senasib dengannya.

Pelajar berusia 33 tahun ini, baru sahaja memperoleh Diploma Lepasan Ijazah Bioinformatik dan kini meneruskan PhD dalam kesihatan yang memberi fokus kepada bioinformatik iaitu gabungan antara biologi dan teknologi maklumat.

“Saya mengharungi zaman pembelajaran dan pada masa yang sama ingin mendapatkan jawapan penyakit SMA supaya dapat tolong orang ramai,” katanya selepas Konvokesyen Universiti Perdana di sini, Ahad.

Siti Safura juga memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang pitokimia, telah memulakan pengajian di peringkat PhD pada Februari lalu selepas berjaya menamatkan diploma lepasan ijazah Januari lalu.

SMA merupakan penyakit genetik yang mengakibatkan sistem saraf mengawal pergerakan otot. 

Siti Sapura yang juga Presiden Penaja Persatuan SMA Malaysia, didiagnos pada usia tiga tahun dan tidak dapat berjalan sejak berusia 13 tahun.

Bagi pembelajaran PhD, dia akan melakukan kajian bagaimana bakteria menyerang pesakit.

Selain itu, Dr Y. Kohgulakuhan, 24, pula menamatkan pengajian di peringkat sarjana dalam bidang perubatan Universiti Perdana-Royal College Surgeon of Ireland (RCSI) telah dipilih sebagai penerima Anugerah Canselor.

Minat beliau terhadap onkologi dan penyelidikan mendorong untuk beliau meneruskan pembelajaran dalam program Sarjana Sains di Universiti College London.

Beliau akan berada di sana selama setahun untuk menjalankan kajian sebelum berkhidmat di Kementerian Kesihatan.

“Orang ramai selalu berfikir bahawa kanser adalah penamat kehidupan tetapi sebenarnya mereka dapat memperbaiki keadaan dengan mencari jawapan melalui kajian,” jelasnya.

Lima puluh enam graduan menerima Sarjana Muda Perubatan (MB), Sarjana Muda Pembedahan (BCh) dan Sarjana Muda dalam Seni dan Obstetrik  (BAO), hsil usahasama Universiti Perdana-RCSI, selain 21 graduan Doktor Perubatan Universiti Perdana.

Siti Safura , SMA , Universiti Perdana

Artikel Sebelum

Anina Gugur Kes Saman Najib

Artikel Berikut

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain