Peguam Digantung Tugas Akibat Hubungan Sulit - Semasa | mStar

Peguam Digantung Tugas Akibat Hubungan Sulit

SINGAPURA: Seorang peguam digantung tugas selama tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan pada Rabu atas kesalahan mengadakan hubungan sulit dengan bekas pramugari yang melantiknya untuk menyelesaikan kes cerai.

Lee Terk Yang, 41, mengaku menjalani hubungan sulit dengan kliennya di sebuah hotel selama dua hari pada Januari 2014.

Teman lelaki wanita tersebut mengemukakan aduan kepada persatuan peguam Singapura, Law Society yang menyiasat perkara itu di bawah tribunal disiplin sebelum kes itu dirujuk kepada Mahkamah Agung.

Peguam yang mewakili teman lelaki wanita tersebut, Ajaib Haridass meminta peguam yang sudah berkhidmat selama 13 tahun itu digantung tugas selama enam sehingga 12 bulan sebagai hukuman.

“(Tertuduh) melanggar kepercayaan yang diberikan oleh klien apabila mementingkan kehendaknya sendiri.

"(Dia) mengambil kesempatan terhadap kliean dengan mengadakan hubungan seksual sebanyak tiga kali dalam masa dua hari pada Januari 2014," katanya seperti dilaporkan portal The Straits Times.

Haridass menambah, bagi melaksanakan hukuman ke atas Terk Yang, keputusan yang dibuat perlu setimpal untuk memastikan reputasi kerjaya perundangan terjamin dan memperoleh keyakinan orang awam.

Peguam yang mewakili Terk Yang, Eugene Thuraisingam meminta mahkamah mengenakan denda kerana defendan tidak melakukan perkara yang menjejaskan kepentingan perundangan klien semasa mereka mengadakan hubungan sulit sejak akhir Disember 2013 hingga awal Februari 2014.

Penggantungan Lee akan bermula pada 1 Oktober dan dia juga dikehendaki untuk membayar kos perbicaraan sebanyak $10,000 (RM 30,142).

“Saya memohon maaf jika menyinggung perasaan orang lain.

"Saya berharap agar diberikan ruang buat sementara waktu untuk  menenangkan fikiran,” kata Terk Yang selepas tamat perbicaraan.

Peguam , Sulit

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain