Peguam Digantung Tugas Akibat Hubungan Sulit - Semasa | mStar

Peguam Digantung Tugas Akibat Hubungan Sulit

SINGAPURA: Seorang peguam digantung tugas selama tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan pada Rabu atas kesalahan mengadakan hubungan sulit dengan bekas pramugari yang melantiknya untuk menyelesaikan kes cerai.

Lee Terk Yang, 41, mengaku menjalani hubungan sulit dengan kliennya di sebuah hotel selama dua hari pada Januari 2014.

Teman lelaki wanita tersebut mengemukakan aduan kepada persatuan peguam Singapura, Law Society yang menyiasat perkara itu di bawah tribunal disiplin sebelum kes itu dirujuk kepada Mahkamah Agung.

Peguam yang mewakili teman lelaki wanita tersebut, Ajaib Haridass meminta peguam yang sudah berkhidmat selama 13 tahun itu digantung tugas selama enam sehingga 12 bulan sebagai hukuman.

“(Tertuduh) melanggar kepercayaan yang diberikan oleh klien apabila mementingkan kehendaknya sendiri.

"(Dia) mengambil kesempatan terhadap kliean dengan mengadakan hubungan seksual sebanyak tiga kali dalam masa dua hari pada Januari 2014," katanya seperti dilaporkan portal The Straits Times.

Haridass menambah, bagi melaksanakan hukuman ke atas Terk Yang, keputusan yang dibuat perlu setimpal untuk memastikan reputasi kerjaya perundangan terjamin dan memperoleh keyakinan orang awam.

Peguam yang mewakili Terk Yang, Eugene Thuraisingam meminta mahkamah mengenakan denda kerana defendan tidak melakukan perkara yang menjejaskan kepentingan perundangan klien semasa mereka mengadakan hubungan sulit sejak akhir Disember 2013 hingga awal Februari 2014.

Penggantungan Lee akan bermula pada 1 Oktober dan dia juga dikehendaki untuk membayar kos perbicaraan sebanyak $10,000 (RM 30,142).

“Saya memohon maaf jika menyinggung perasaan orang lain.

"Saya berharap agar diberikan ruang buat sementara waktu untuk  menenangkan fikiran,” kata Terk Yang selepas tamat perbicaraan.

Peguam , Sulit

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain