Sektor Swasta Perlu Beri Keutamaan Pada R&D, Inovasi - PM - Semasa | mStar

Sektor Swasta Perlu Beri Keutamaan Pada R&D, Inovasi - PM

KUALA LUMPUR: Sektor swasta perlu memberi lebihkeutamaan dan meningkatkan perbelanjaan bagi penyelidikan dan pembangunan (R&D), serta inovasi untuk memastikan negara mencapai ekonomi mampan dan berdaya tahan kata Datuk Seri Najib Tun Razak. 

Perdana Menteri berkata ini juga akan meletakkan Malaysia di landasan yangbetul bagi mencapai status negara maju. 

Beliau berkata bagi memastikan Malaysia mencapai hasil yang lebih baik, negara tidak perlu bimbang atau malahan teragak-agak untuk melabur dalam inovasi, penyelidikan dan pembangunan.  

"Kita mesti berusaha untuk meningkatkan R&D dan penghasilan inovasi kita,"katanya dalam catatan terbaharu di Najib Razak.com blog. 

Najib, yang juga menteri kewangan berkata komitmen Malaysia kepada R&D masih ketinggalan di belakang ekonomi berpendapatan tinggi dan pertengahan, hampir kepada 1.1 peratus.  Ini agak rendah berbanding purata perbelanjaan dunia bagi R&D iaitu pada 2.0 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) manakala perbelanjaan ekonomi berpendapatan tinggi hampir kepada 2.5 peratus, katanya. 

Perdana Menteri berkata pengeluaran tempatan perlu meneladani negara-negara seperti China yang mengambil langkah padu dari segi inovasi dan menerajui pasaran dunia, terutamanya dalam sektor teknologi maklumat dan telekomunikasi.  

Pengeluaran inovasi China (permohonan paten) meningkat 17 kali ganda kepada 928,177 pada 2014 daripada 51,906 pada 2000. 

"Bagi Malaysia, permohonan paten kita meningkat daripada 6,227 pada 2000 kepada hanya 7,620 pada 2014. 

"Kita hidup dalam dunia yang amat kompetitif dan inovasi adalah kunci bagi memastikan ekonomi kita berkembang dan kekal berada dihadapan yang lain,"tegasnya.  

Bagi memacu agenda inovasi, Najib berkata ia perlu dilihat daripada semuaaspek termasuk peranan kerajaan, guru, ibu bapa dan sektor swasta. 

Beliau berkata kerajaan akan terus menggalakkan aktiviti inovasi dalam sektor swasta menerusi program pendidikan, geran R&D dan insentif. -Bernama

Najib Tun Razak , R&D , Swasta

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain