MRT 2: Pemilik Strata Ampang Park Mahu Lakaran Teknikal Projek - Semasa | mStar

MRT 2: Pemilik Strata Ampang Park Mahu Lakaran Teknikal Projek

KUALA LUMPUR: Sekumpulan 39 pemilik strata pusat beli- belah Ampang Park di sini memohon untuk mendapatkan lakaran teknikal dan spesifikasi bagi projek pembinaan MRT laluan dua (MRT 2) bawah tanah stesen Ampang Park.

Peguam Jason Ng Kau yang mewakili kumpulan pemilik strata itu berkata permohonan itu difailkan pada 17 Jun lepas bagi memohon perintah Mahkamah Tinggi supaya Pentadbir Tanah Wilayah Persekutuan, Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan dan Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) selaku responden menyerahkan dokumen berkenaan.

Beliau berkata, lakaran teknikal dan spesifikasi projek pembinaan itu  bertujuan bagi menyangkal dakwaan responden bahawa terdapat isu keselamatan  berhubung pembinaan itu sekiranya pusat beli-belah berkenaan tidak dirobohkan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas prosiding di dalam kamar Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Hanipah Farikullah, yang turut dihadiri Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan mewakili responden.

Jason berkata projek pembinaan MRT laluan 1 (MRT 1) bawah tanah di Bukit Bintang berjaya dilakukan tanpa merobohkan bangunan-bangunan tinggi di sana, oleh itu tiada keperluan untuk meroboh pusat beli-belah Ampang Park kerana bangunan di kawasan itu tidak setinggi di Bukit Bintang.

"Mahkamah menetapkan 29 Jun ini untuk kedua-dua pihak menfailkan hujahan dan 30 Jun untuk pendengaran permohonan pemohon untuk mendapatkan dokumen itu," katanya.

Shamsul pula berkata pihaknya menyokong bantahan MRT Corp untuk penzahiran dokumen itu kerana maklumatnya adalah sulit.

Pada 8 Jan, lepas, 39 peniaga berkenaan, yang merupakan pemegang strata bagi premis itu memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman menamakan Kementerian Wilayah Persekutuan, Kerajaan Malaysia, Pengarah Tanah dan Galian dan Pentadbir Tanah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebagai responden.

Bagaimanapun, pada 20 Jan lepas, kumpulan itu menggugurkan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kerajaan Malaysia sebagai responden dalam permohonan semakan kehakiman itu.

Mereka memohon deklarasi bahawa Borang D bertarikh 17 Ogos 2015 dan Borang E bertarikh 22 Okt 2015 Akta Pengambilan Tanah 1960 yang dikeluarkan responden adalah tidak berperlembagaan, menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah.

Mahkamah Tinggi di sini pada 20 Jan lepas, membenarkan permohonan kumpulan itu untuk mendapatkan kebenaran bagi mencabar keputusan tersebut.

Ampang Park

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?