Kebanyakan Kes Bankrap Pada 2014, 2015 Akibat Pinjaman Peribadi - Tee Yong - Semasa | mStar

Kebanyakan Kes Bankrap Pada 2014, 2015 Akibat Pinjaman Peribadi - Tee Yong

Datuk Chua Tee Yong
KUALA LUMPUR: Kebanyakan kes bankrap pada tahun 2014 dan 2015 berlaku disebabkan masalah pinjaman peribadi, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong.

Katanya masalah sewa beli kenderaan juga menjadi punca seseorang individu bankrap.

"Mengikut statistik kes kebankrapan daripada 2011 hingga 2015, isu kebankrapan kategori paling tinggi adalah akibat kedua-dua masalah itu," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Datu Nasrun Datu Mansur (BN-Silam) yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal penggunaan kad kredit dalam kalangan generasi muda bagi mengelak muflis.

Chua berkata sebanyak 18,457 kes bankrap dilaporkan pada 2015.

Menjelaskan mengenai hutang kad kredit, Chua berkata bagi mengawal penggunaan kad itu, Bank Negara Malaysia (BNM) menetapkan syarat tertentu antaranya perlu mematuhi pendapatan minimum RM24,000 setahun.

"Malah, statistik menunjukkan kadar kelulusan permohonan kad kredit bukan 80 peratus, sebaliknya ia antara 50 hingga 60 peratus sahaja," katanya.

Menjawab soalan asal Datu Nasrun mengenai inisiatif kerajaan memastikan jumlah hutang isi rumah adalah terkawal, Chua berkata BNM melaksanakan pelbagai langkah progresif bagi membendung kenaikan hutang isi rumah sejak 2010.

Selain itu, katanya, turut dilaksanakan adalah Program Pengurusan Wang Ringgit Anda (POWER) dan program Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk mempertingkatkan kesedaran dan kemahiran pengurusan kewangan.

Menurut Chua sehingga akhir tahun lepas, jumlah hutang isi rumah di negara ini adalah sebanyak RM1,030 bilion dengan 80 peratus daripada sistem perbankan dan 20 peratus daripada institusi kewangan bukan bank, merangkumi 89.1 daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

"Daripada jumlah itu, 62.6 peratus adalah untuk pengumpulan aset iaitu pembelian harta tanah dan pelaburan dalam aset kewangan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain