Nazir Razak Tidak Salah Guna Jawatan - CIMB - Semasa | mStar

Nazir Razak Tidak Salah Guna Jawatan - CIMB

KUALA LUMPUR: Hasil semakan dalaman terperinci terhadap  aktiviti perbankan membabitkan akaun peribadi Datuk Seri Nazir Razak, mendapati beliau tidak menyalahgunakan jawatan serta kedudukannya sebagai Pengerusi Kumpulan CIMB dan Pengarah CIMB Bank.

Sehubungan itu, Nazir yang bercuti secara sukarela mulai 19 April lepas, akan menyambung semula tugasan serta peranannya menerajui kumpulan itu berkuat kuasa esok, kata CIMB dalam kenyataan pada Rabu.

Semakan dalaman itu diadakan susulan pengakuan Nazir berhubung pembabitannya membantu agihan dana sebanyak US$7 juta (US$1=RM4.04) menjelang Pilhan Raya Umum ke-13 lepas.

"Selain hasil semakan dalaman itu, barisan Lembaga Pengarah CIMB Group Holdings Bhd dan CIMB Bank Bhd turut mengambil kira keputusan undi percaya oleh pemegang saham terhadap kepimpinan Nazir pada mesyuarat agung tahunan 2016.

"Keputusan itu juga berkait rapat dengan rekod bersih perkhidmatan beliau dalam kumpulan ini sejak 1989," kata kenyataan itu.

Tindakan Nazir bercuti juga bagi memastikan ketelusan serta kewibawaan semakan dalaman oleh kumpulan CIMB susulan pengakuannya berhubung pengagihan dana berkenaan.

Menurut kenyataan itu, kehadiran Nazir untuk menyambung tugas dan tanggungjawabnya juga menandakan semakan menyeluruh berkenaan kini selesai.

"Pihak Lembaga Pengarah turut melantik firma audit luaran Messrs. Ernst  and  Young selain mendapatkan nasihat undang-undang bagi membantu mereka berhubung semakan dalaman itu," kata kenyataan itu.

Menurut CIMB, hasil semakan itu memutuskan bahawa Nazir tidak menyalahgunakan kedudukannya sebagai Ketua Eksekutif Kumpulan pada ketika itu atau wujud sebarang bukti bahawa sumber-sumber bank itu diselewengkan.

Namun, pihaknya turut mengenal pasti beberapa kelemahan yang disusuli arahan Lembaga Pengarah supaya pihak pengurusan melakukan usaha penambahbaikan dengan segera.

Selain bertujuan mengukuhkan peraturan dalaman dan proses berkaitan bagi mengelak kejadian itu berulang, langkah itu juga dilakukan demi kemajuan masa depan kumpulan CIMB.

"Lembaga Pengarah komited untuk mengekalkan tahap tadbir urus korporat yang tinggi dalam kumpulan ini dan keputusan ini diambil dengan matlamat untuk memenuhi tanggungjawab berkaitan," kata Pengarah Kanan Bebas Kumpulan dan Pengerusi Jawatankuasa Auditnya, Datuk Mohd Nasir Ahmad yang dipetik dalam kenyataan itu.

Nazir Razak , CIMB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain