Sistem Elektronik Berjaya Kurang Kesesakan Plaza Tol - Semasa | mStar

Sistem Elektronik Berjaya Kurang Kesesakan Plaza Tol

KUALA LUMPUR: Sistem transaksi tol secara elektronik (ETC) berjaya mengurangkan sehingga 50 peratus masalah kesesakan trafik di laluan plaza tol, kata Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Beliau berkata sistem itu menjadikan tempoh pembayaran tol lebih singkat iaitu kira-kira enam saat bagi Touch N'Go dan tiga saat bagi SmartTAG berbanding 15 saat untuk transaksi secara tunai.

"Sistem ETC dapat mengurangkan antara 30 peratus hingga 50 peratus masalah kesesakan trafik di laluan plaza tol dan seterusnya memberikan penjimatan masa kepada pengguna," katanya pada persidangan Dewan Negara.

Selain itu bagi memastikan kelancaran di lorong pembayaran tol pada waktu puncak iaitu 7 pagi hingga 9 pagi serta 5 petang hingga 7 malam, jurutol juga akan berada di setiap lorong ETC untuk membantu pengguna yang mengalami sebarang masalah, katanya.

Beliau menjawab pertanyaan Senator Datuk Seri Boon Som Inong mengenai sejauh mana keberkesanan kempen penggunaan ETC di lebuh raya bagi memastikan perjalanan pengguna lebih lancar.

Rosnah berkata kadar penggunaan ETC di semua plaza tol lebuh raya juga meningkat daripada 65 peratus sebelum ini kepada 81 peratus.

Katanya sehingga 1 April lepas, sebanyak 51 daripada 177 plaza tol di seluruh negara telah melaksanakan sistem transaksi ETC.

Beliau berkata bagi Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), dianggarkan hampir 1.2 juta kenderaan menggunakan PLUS pada hari biasa dan PLUS juga perlu memastikan lebuh rayanya sentiasa diselenggara dan berada dalam keadaan baik.

Kerja penyelenggaraan dilaksanakan mengikut pusingan kerja yang termaktub dalam perjanjian konsesi, katanya.

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain