UPSI, Luncai Emas Jalin Kerjasama Dalam Bidang Seni - Semasa | mStar

UPSI, Luncai Emas Jalin Kerjasama Dalam Bidang Seni

TANJUNG MALIM: Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Luncai Emas Sdn Bhd bagi menjalin kerjasama dalam bidang seni.

UPSI diwakili Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Profesor Dr Sahandri Gani Hamzah sementara Luncai Emas diwakili Datuk M Nasir dan disaksikan Pendaftar UPSI Mohd Faizi Othman serta Dekan Fakuti Muzik dan Seni (FMSP) Persembahan Profesor Madya Zaharul Laliliddin Saidon.

Menurut kenyataan UPSI, MoU itu turut melibatkan pertukaran kepakaran untuk latihan industri serta praktikal dalam tempoh lima tahun buat penuntut institusi itu bersama Luncai Emas.

"UPSI juga akan menawarkan kepakaran melalui FMSP kepada Luncai Emas dengan melaksanakan program berkaitan penghasilan karya seni dan pencarian bakat baharu termasuk dalam penulisan lirik dan penggubahan lagu," menurut kenyataan itu di sini, Khamis malam. 

Terdahulu, pada majlis itu Dr Sahandri berkata ikon muzik seperti M.Nasir akan memberi ilham serta galakkan kepada pelajar UPSI untuk menjayakan persembahan yang bermutu sekali gus menyerlahkan bakat sedia ada.

Sementara itu, M. Nasir berkata pihaknya berharap kerjasama itu dapat memberi impak serta pengalaman kepada pelajar jurusan seni di UPSI. 

"Kami di Luncai Emas ingin menjadikan MoU ini sebagai asas atau platform menyalurkan pelbagai pengalaman, penciptaan lagu dan lirik, kemahiran kreatif serta pengurusan seni kepada pelajar.

"Kejayaan dalam industri seni menuntut pengorbanan kerana seseorang itu tetap ada jatuh bangun termasuk penyanyi, pemuzik, pencipta lagu, penulis lirik atau peniaga seni," katanya.-- Bernama


UPSI , Luncai Emas , M. Nasir

Artikel Sebelum

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain