Najib Ucap Takziah Kepada Keluarga Mangsa Gempa Bumi Di Jepun - Semasa | mStar

Najib Ucap Takziah Kepada Keluarga Mangsa Gempa Bumi Di Jepun

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib TunRazak mengucapkan takziah dan simpatinya kepada penduduk Jepun, khususnya keluarga dan mangsa yang terjejas akibat gempa bumi yang melanda negara itu pada Khamis.

Najib dalam catatan terbaharu di akaun Facebooknya juga mengesahkan tiada laporan mengenai sebarang kemalangan jiwa yang membabitkan rakyat Malaysia di wilayah Kumamoto di Jepun, yang dilanda gempa bumi itu.

"Kementerian (Luar) juga mengesahkan 18 pelajar Malaysia telah dipindahkan ke zon pemindahan dan kami sedang bekerja rapat dengan kerajaan Jepun untuk memastikan status rakyat Malaysia yang lain di sana.

"Saya menyeru agar semua bertenang dan hubungi Kedutaan Malaysia di Tokyo untuk maklumat lanjut di +(81-3) 3476-3840," katanya pada Sabtu.

Gempa bumi kuat berukuran 6.5 pada skala Richter itu melanda barat daya Jepun pada 9.26 malam, menyebabkan sembilan maut dan lebih daripada 700 orang cedera.

Wisma Putra dalam satu kenyataan pada Jumaat mengesahkan kesemua 18 pelajar Malaysia di tiga universiti di wilayah Kumamoto selamat.

Para pelajar tersebut sedang menuntut di Kumamoto University, National College of Technology Kumamoto dan Ariake National College of Technology. -Bernama

Gempa Bumi , Jepun , Najib Tun Razak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM