Sokongan Kerajaan Jadi Pemangkin Pelan Pemulihan - Proton - Semasa | mStar

Sokongan Kerajaan Jadi Pemangkin Pelan Pemulihan - Proton

KUALA LUMPUR: Proton Holdings Bhd berkata sokongan kerajaan akan menjadi pemangkin kepada pelan pemulihan syarikat, yang merangkumi pelancaran tiga model baharu pada tahun ini, bermula dengan Perdana.

Pengeluar kereta nasional itu yakin syarikat akan kembali pulih dengan  pelantikan pengurusan yang baharu dan bantuan kerajaan akan memperkukuh keyakinan rakan kongsi perniagaan terhadap syarikat.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Ahmad Fuaad Kenali berkata syarikat akan terus memberi tumpuan untuk meningkatkan produk dan perkhidmatannya bagi  memenuhi kehendak pelanggan dengan lebih baik.

Setakat ini, kata beliau, syarikat telah mengeluarkan pelbagai model dalam semua segmen, sama ada melalui keupayaan yang dibangunkan sendiri atau kerjasama yang terjalin dengan syarikat pengeluar kereta lain.

"Proton juga sentiasa berhubung dengan rakan-rakan strategik untuk mencari peluang kerjasama untuk mempertingkatkan penawaran produk dan mengurangkan masa untuk memasarkan produk," kata Ahmad Fuaad dalam satu kenyataan Jumaat.

Kerajaan hari ini meluluskan permohonan Proton untuk mendapatkan pinjaman mudah berjumlah RM1.5 bilion yang sebahagian besar daripada pinjaman itu adalah untuk membolehkan pengeluar kereta nasional tersebut membuat pembayaran kepada vendor yang membekalkan komponen kepadanya.

Ahmad Fuaad berkata Proton juga memahami bahawa kemampanan syarikat akan memberi kesan kepada ekosistem industri automotif tempatan yang melibatkan vendor, pembekal, peniaga, pengusaha kenderaan pramilik dan pelanggannya.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), Datuk Seri Mustapa Mohamed semasa mengumumkan pinjaman mudah itu berkata kerajaan akan menubuhkan  pasukan petugas khas yang diketuai oleh Ketua Eksekutif, Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU), Datuk Seri Idris Jala untuk memastikan program transformasi ini berjaya.

Beliau berkata pasukan itu akan mempunyai tiga wakil, masing-masing dari sektor swasta dan sektor awam.

"Kami mengalu-alukan penubuhan pasukan petugas ini dan mengalu-alukan kerjasama dengan lebih rapat demi pertumbuhan masa depan Proton," kata Ahmad Fuaad.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain