Reformasi Bukan Campur Bidang Kuasa Parlimen - Azalina - Semasa | mStar

Reformasi Bukan Campur Bidang Kuasa Parlimen - Azalina

Azalina Othman Said.

KUALA LUMPUR: Reformasi parlimen bertujuan untuk melicinkan proses transformasi Parlimen dan tidak berhasrat untuk mencampuri bidang kuasa Parlimen, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Jelasnya, kerajaan mengalu-alukan kenyataan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada Rabu berkenaan transformasi Parlimen.

"Kerajaan menyambut baik kenyataan tersebut dan komited untuk bersama-sama memastikan transformasi Parlimen berjaya dilaksanakan. 

"Kerajaan juga mengucapkan terima kasih kepada Yang Di Pertua Dewan Rakyat kerana membuat penjelasan kepada pihak media bagi mengelak sebarang salah faham yang pihak eksekutif cuba untuk campur tangan dalam hal ehwal  pihak legislatif," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Azalina berkata, transformasi berkenaan juga akan memberi lebih banyak ruang kepada anggota-anggota Dewan Rakyat dan Dewan Negara untuk berbahas dan menyediakan platform untuk mereka bertanya terus kepada menteri mengenai isu-isu semasa.

Menurut Azalina, kerajaan meneliti kesemua cadangan berhubung reformasi Parlimen yang dibawa sebelum ini dan bersetuju dengan tiga daripada empat cadangan tersebut dalam mesyuarat Kabinet pada 20 Januari lalu. 

Tambahnya, beliau bersama Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee telah mengadakan lawatan rasmi selama dua hari ke Australia pada 22 dan 23 Februari lalu bagi mengkaji perlaksanaan Jawatankuasa-jawatankuasa Pilihan.

Azalina Othman Said

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi

Melaka United sah ikat Safiq, Shukor