PKR Serah Kepada Guan Eng Selesaikan Isu Adun Dipecat - Azmin - Semasa | mStar

PKR Serah Kepada Guan Eng Selesaikan Isu Adun Dipecat - Azmin

Mohamed Azmin Ali.

BUKIT MERTAJAM: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyerahkan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng untuk menyelesaikan isu berhubung lima Adun parti itu yang tidak mengundi usul tambak laut.

Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, beliau tidak melihat isu berkenaan sebagai satu perkara yang besar sehingga boleh menjejaskan perpaduan Pakatan Harapan.

"Perkara ini (isu Adun) bukanlah pertembungan dasar atau pertelingkahan yang boleh memecahkan perpaduan Pakatan Harapan.

"Ia hanyalah satu harapan yang diletakkan dalam semangat muafakat agar perkara ini dapat diberi perhatian," katanya kepada pemberita ketika menghadiri Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina Adun Machang Bubuk, di sini Ahad.

Sebelum ini, Lim melahirkan rasa terkejut berhubung kenyataan secara umum oleh Mohamed Azmin mengenai pemecatan dua daripada lima Adun PKR itu sebagai pengarah syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC).

Lim dilaporkan berkata selama ini, isu-isu yang berbangkit dalam gabungan Pakatan Harapan dibincangkan secara tertutup dan menteri besar atau ketua menteri tidak pernah campurtangan dalam urusan negeri yang diterajui oleh Pakatan.

Adun Bukit Tengah Ong Chin Wen dan Adun Kebun Bunga Cheah Kah Peng, dipecat selepas bertindak berkecuali semasa mengundi terhadap usul mengenai penambakan tanah yang dibawa oleh Barisan Nasional semasa persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Azmin berkata pihaknya telah memaklumkan kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Deklarasi Rakyat yang ditandatangani, bukan sekadar menuntut supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berundur, namun mahu semua sistem dirombak mengikut acuan reformasi parti itu.

"Mesti bertindak dengan agenda reformasi supaya sistem yang rosak boleh diperbaiki, kita tidak akan berkompromi," katanya.

Jumaat lepas Dr Mahathir menandatangani deklarasi tersebut bersama bekas pemimpin kanan negara, pemimpin pembangkang, tokoh masyarakat sivil dan ketua badan bukan kerajaan (NGO) yang mendesak Najib berundur. - BERNAMA

Adun PKR , Lim Guan Eng , Azmin Ali

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!