Bahagian Enjin Kereta Api Ekspres Rakyat Terbakar, 310 Penumpang Selamat - Semasa | mStar

Bahagian Enjin Kereta Api Ekspres Rakyat Terbakar, 310 Penumpang Selamat

Bahagian enjin gerabak kereta api Ekspres Rakyat terbakar dekat Stesen Komuter Sg Gadut, Seremban. Foto twitter @bernamadotcom

SEREMBAN: Kereta api Ekspres Rakyat terbakar kira-kira satu kilometer dari Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Sungai Gadut, dekat sini, petang Selasa ekoran kerosakan enjin.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan, Norazam Khamis berkata, dalam kejadian 2.35 petang itu, seramai 310 penumpang kereta api termasuk pemandu selamat dan tidak mengalami kecederaan. 

"Kereta api Ekspres Rakyat itu sedang dalam perjalanan dari Johor Baharu ke Butterworth, Pulau Pinang. Kebakaran itu berlaku akibat kerosakan enjin yang menyebabkan 80 peratus bahagian enjin dan tempat pemandu hangus. 

"Pasukan bomba yang tiba di tempat kejadian pada 2.49 petang berjaya memadam dan mengawal api 10 minit kemudian daripada merebak ke gerabak yang lain," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Beliau berkata, kesemua penumpang telah diarahkan turun dan berjalan balik ke stesen KTMB Sungai Gadut.

Bagaimanapun, katanya pemandu kereta api mengalami cedera ringan melecur di bahagian jari. 

Seramai 21 anggota melibatkan tiga jentera daripada Balai Bomba dan Penyelamat Seremban, Senawang dan Rembau dikerah ke lokasi kejadian. - Bernama

Artikel Berikut

Pelajar Langgar Pegawai Polis Trafik

Artikel Berkaitan

MRT: Tiga Jalan Ditutup

Artikel Lain