JAKOA Terus Pujuk Masyarakat Orang Asli Hantar Anak Ke SK Tohoi - Semasa | mStar

JAKOA Terus Pujuk Masyarakat Orang Asli Hantar Anak Ke SK Tohoi

- Gambar hiasan
KOTA BAHARU: Usaha memujuk murid Orang Asli untuk kembali ke Sekolah Kebangsaan (SK) Tohoi akan tetap diteruskan walaupun tiada maklum balas positif diterima setakat ini, kata Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) Kelantan/Terengganu Nik Man Nik Ya.

Nik Man berkata pelbagai pendekatan telah digunakan pihaknya, termasuklah  menemui dan memujuk pemimpin, ibu bapa dan murid Orang Asli di beberapa kampung yang terlibat.

"Setakat ini, sudah empat kali lawatan dilakukan ke lima buah kampung terlibat iaitu Penad, Sedal, Gawin, Dangdut dan Simpor dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Gua Musang dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kelantan.

"Bagaimanapun, usaha yang dijalankan masih belum membuahkan hasil apabila kebanyakan ibu bapa yang ditemui membayangkan bahawa mereka tidak akan menghantar anak mereka ke SK Tohoi lagi," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan media mengenai hanya 101 murid hadir ke sekolah tersebut berbanding jumlah sebenar 223 murid.

Nik Man berkata perkara itu tidak boleh dibiarkan berterusan kerana akan menyebabkan kanak-kanak Orang Asli terbabit ketinggalan dalam bidang pendidikan.

Pada hari ini sahaja, beliau berkata pihaknya telah menyediakan enam pacuan empat roda ke beberapa kampung termasuk Kampung Gawin dan Kampung Penad sebagai kemudahan untuk murid Orang Asli ke SK Tohoi.

"Namun ibu bapa masih tidak bersetuju menghantar anak-anak mereka ke SK Tohoi dan hanya murid yang bersekolah di SK Kuala Betis sahaja dibenarkan menaiki kenderaan yang disediakan," katanya.

Katanya, satu perbincangan akan diadakan minggu depan melalui kerjasama PPD dan JPN Kelantan bagi meneliti langkah strategik mengatasi perkara itu termasuk pertimbangan menukar murid ke sekolah lain.

Beliau berkata pihaknya juga faham dengan trauma yang masih dirasai penduduk Orang Asli di Pos Tohoi berikutan tragedi kehilangan tujuh murid di sekolah terbabit pada Ogos tahun lepas.

Selepas hampir 50 hari kehilangan mereka, hanya dua murid sekolah ditemui hidup manakala empat lagi ditemui mati dan seorang lagi masih hilang.
SK Tohoi , Jakoa , Nik Man Nik Ya

Artikel Sebelum

Kes 'Black 505': Nik Nazmi Didakwa

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM