PIBGN Saran Tarikh Orientasi Pelajar Tahun Satu Diselaraskan

KUALA LUMPUR: Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) mencadangkan agar Kementerian Pendidikan menyelaras tarikh sesi orientasi bagi pelajar tahun satu.

Presidennya Prof Madya Datuk Dr Mohamad Ali Hassan berkata ia bagi memudahkan ibu bapa membuat perancangan awal bagi menghadiri sesi tersebut.

"Kementerian perlu menyelaras satu tarikh atau tempoh tertentu yang lebih singkat dan ibu bapa boleh merancang termasuk menentukan waktu percutian keluarga mereka," katanya kepada Bernama.

Bernama mendapati tarikh orientasi berbeza antara sekolah dengan terdapat  ada yang mengadakannya sebelum cuti akhir tahun persekolahan dan ada yang mengadakannya seminggu sebelum sesi persekolahan tahun baharu bermula.

Beliau berkata beliau juga menerima aduan ibu bapa bahawa terdapat sekolah yang memaklumkan tarik hari orientasi pada saat akhir melalui surat.

"Maklumat mengenainya juga perlu disampaikan lebih awal supaya ibu bapa  lebih bersedia. Pihak sekolah juga boleh menggunakan medium lain untuk menyampaikan maklumat mengenai orientasi seperti e-mel, surau atau saluran awam  lain," kata Mohamad.

Beliau juga meminta PIBG supaya tidak mengutip bayaran atau sumbangan yang tidak munasabah yang boleh membebankan ibu bapa.

"Sumbangan harus berpatutan dan dipersetujui oleh ibu bapa dan Pejabat Pendidikan Daerah terlebih dahulu. Ia perlu diberitahu awal supaya ibu bapa boleh merancang kewangan mereka," katanya.

PIBGN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain