Majikan Didakwa 'Catu' Makanan Pembantu Rumah Selama 15 Bulan - Semasa | mStar

Majikan Didakwa 'Catu' Makanan Pembantu Rumah Selama 15 Bulan

- Gambar hiasan
SINGAPURA: Pasangan suami isteri di sini mengaku tidak bersalah atas tuduhan gagal menyediakan makanan secukupnya kepada bekas pembantu rumah Filipina mereka, menyebabkan berat badannya turun sebanyak 20 kg dalam tempoh 15 bulan.

Thelma Oyasan Gawidan, 40, mempunyai berat badan hanya 29kg apabila dia dimasukkan ke Hospital Tan Tock Seng (TTSH) pada April tahun lepas, berbanding 49 kg pada Januari 2013.

Bekas majikannya, Lim Choon Hong, 47, berdepan satu pertuduhan melanggar Syarat 1 dalam Bahagian 1 Jadual Keempat  Penggajian Tenaga Kerja Asing (Lulusan Kerja) 2012.

Isteri Choon Hong, Chong Sui Foon, 47, pula menghadapi tuduhan bersubahat dengan suaminya dalam melakukan kesalahan itu.

Seorang doktor di TTSH yang merawat Thelma selepas dia dibawa ke jabatan kecemasan hospital dengan tempat perlindungan pada 29 April tahun lalu memberitahu mahkamah bahawa dia telah menyatakan bahawa dia tidak diberi makanan yang cukup.

Dia juga mengadu sukar tidur, dan tidak datang haid selama setahun.

Apabila ditanya mengenai pengambilan makanan, dia memberitahu doktor bahawa dia telah diberi makan dua kali sehari.

Dia hanya diberi makan roti dan mi segera.

Berdasarkan kajian di hospital itu pada Jun tahun lepas, selepas dia dibenarkan keluar dari hospital, beratnya adalah 43kg.

 Jika sabit kesalahan, kedua-dua mereka boleh didenda sehingga $ 10,000 (RM30,616), penjara sehingga 12 bulan atau kedua-duanya.
catu makanan , pembantu rumah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?