AEC Masih Jadi Keutamaan Selain TPP - Mustapa - Semasa | mStar

AEC Masih Jadi Keutamaan Selain TPP - Mustapa

KUALA LUMPUR: Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) masih menjadi keutamaan kepada Malaysia walaupun negara memutuskan untuk menyertai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), menurut Kementerian Perdagangan Antarabangsadan Industri.

Menterinya, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata ASEAN masih menjadi nombor satu dalam senarai keutamaan negara dari segi ekonomi dan politik.

"Malaysia telah mewujudkan perjanjian perdagangan bebas (FTA) dengan kebanyakan negara yang terlibat dalam perbincangan TPP.

"ASEAN akan menjadi asas kita. Keutamaan kita masih sejajar dengan ASEAN,"katanya semasa berucap pada Persidangan Kepimpinan Mahasiswa Nasional di sini pada Sabtu.

Mustapa berkata ASEAN terdiri daripada 10 negara anggota manakala TPP mempunyai empat negara daripada 12 negara, yang penting kepada Malaysia iaitu Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan Peru.

"Kita tertarik dengan negara-negara yang kita tidak mempunyai FTA lagi.

"Kita akan mendapat akses pasaran yang lebih besar melalui pasaran baharu seperti Mexico dan Kanada," katanya, sambil menambah Malaysia akan mendapat manfaat dari segi akses untuk komponen kereta dan minyak sawit ke Kanada.

Selain itu, Mustapa berkata syarikat Malaysia yang beroperasi dinegara-negara TPP juga akan dapat mengakses kemudahan yang lebih baik.

"Komuniti Ekonomi ASEAN akan berterusan dan TPP akan menjadi satupenambahbaikan kepada rangkaian perdagangan kita," kata Mustapa.-Bernama

Datuk Seri Mustapa Mohamed , AEC , TPP

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel