Pengalaman Dorong Thirdforce Kumpul Kit Bantuan Banjir Lebih Awal - Semasa | mStar

Pengalaman Dorong Thirdforce Kumpul Kit Bantuan Banjir Lebih Awal

Gambar Hiasan.

PETALING JAYA: Pelbagai kategori kit bantuan banjir mulai dikumpul lebih awal bagi memastikan operasi sepanjang musim tengkujuh yang dijangka melanda negara ini berjalan lancar.

Kit bantuan banjir itu meliputi kit penjagaan kebersihan dewasa, kit penjagaan kebersihan kanak-kanak, kit penjagaan bayi, kit penginapan untuk keluarga, kit pertolongan cemas, kit makanan dan kit lilin.

Proses pengumpulan barangan keperluan termasuk makanan, ubat-ubatan dan keperluan harian itu dikendalikan badan bukan kerajaan (NGO), Thirdforce.

Pengerusi Thirdforce, Raja Shamri Raja Husin berkata, pihaknya memulakan operasi mengumpul kit bantuan banjir itu sejak dua hari lalu.

"Selepas banjir besar yang berlaku tahun lepas, kami mengambil inisiatif untuk mulakan operasi mengumpul kit bantuan banjir ini lebih awal supaya ia dapat diagihkan  kepada mangsa dengan lebih cepat.

"Bantuan ini dapat membantu mangsa banjir yang menghadapi kesukaran dan kekurangan bekalan makanan atau kelengkapan harian pada masa banjir nanti," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Jelas Raja Shamri, kategori kit bantuan banjir yang pelbagai itu bagi menyenangkan proses pengagihan mengikut jenis bantuan yang diperlukan mangsa banjir.

"Kami juga turut menyediakan kit bantuan kecemasan kepada petugas-petugas seperti bekalan ubat-ubatan untuk membolehkan mereka merawat mangsa banjir," ujarnya.

Katanya, pusat pengagihan banjir Thirdforce yang beroperasi di Pasir Puteh, Kelantan ini menganggarkan akan menerima lebih banyak bantuan orang ramai dalam persediaan menghadapi banjir kali ini.

"Kami juga ada bilik gerakan bagi mengumpulkan bantuan ini di Gombak, Selangor, selain di Terengganu dan Pahang yang akan turut menguruskan pengagihan bantuan banjir ini," tambahnya.

Artikel Sebelum

Kos Khidmat Kerusi Roda Mengejutkan Jemaah

Artikel Berikut

Serba Sederhana Ala Tok Ya

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini