Kementerian Pengangkutan Bincang Dengan SPAD Wajibkan Program Penggredan Bas

Abdul Aziz (kanan) mencuba tempat duduk berciri keselamatan semasa melawat pameran pada persidangan 'ASEAN Road Safety (CARS) 2015', Selasa. Turut kelihatan Pengerusi Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) Tan Sri Lee Lam Thye. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan akan berbincang dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi mewajibkan semua syarikat operator bas ekspres melalui program Penggredan Keselamatan Operasi Pengendali Bas: Penarafan Bintang (SSG).

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi berkata program berdasarkan penggredan bintang itu berfungsi sebagai penunjuk aras terhadap kualiti perkhidmatan dan keselamatan bas ekspres bagi mengelak kemalangan jalan raya.

"Melalui SSG juga, ia dapat memudahkan pengguna memilih perkhidmatan bas ekspres terbaik mengikut jumlah gred yang diberikan iaitu dari satu hingga lima bintang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Keselamatan Jalan ASEAN 2015 (CARS2015), di sini, Selasa.

Abdul Aziz turut menyampaikan anugerah SSG 2015 kepada lima syarikat operator bas terbaik iaitu Sani Express Sdn Bhd (empat bintang), Syarikat Pengangkutan Maju Berhad (tiga bintang) dan sijil penyertaan bagi Tiara Pesona Sdn Bhd, Handal Indah Sdn Bhd dan Konsortium Bas Ekspres Semenanjung Sdn Bhd.

Turut hadir Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon, Pengerusi Persatuan Automobil Malaysia Tunku Datuk Mudzaffar Tunku Mustapha dan Pengerusi Miros Datuk Seri Lee Lam Thye.

Dalam pada itu, Wong berkata Miros melancarkan program SSG pada Julai 2013 dan setakat ini, 23 syarikat operator bas mengikuti program itu secara sukarela.

"Buat masa ini penyertaan program SSG dibuka secara sukarela dan ini merupakan cabaran utama kami dalam memastikan semua bas digred mengikut kelayakan kerana kebanyakan syarikat bas tidak mempunyai keyakinan untuk membuat penilaian terhadap kualiti perkhidmatan mereka sendiri," katanya.

CARS2015 anjuran Miros diadakan buat julung kalinya di Malaysia, bermula pada Selasa hingga 6 November menyaksikan penyertaan lebih 300 pakar pelbagai bidang dari 10 negara termasuk Korea Selatan, Australia, Amerika Syarikat, Sepanyol dan Malaysia.

Mengulas mengenai persidangan itu, Abdul Aziz berkata melalui tema 'Safety: Addressing the Bottom Billion', persidangan ini memberi tumpuan kepada golongan berpendapatan sederhana dan rendah yang lebih berisiko tinggi untuk terlibat  dalam kemalangan jalan raya.

"Kami memberi fokus yang tinggi terhadap kedua-dua golongan ini kerana kebanyakan mereka menggunakan kereta lama yang kurang ciri keselamatan di samping penunggang motosikal yang sentiasa terdedah dengan bahaya," katanya.

Beliau berkata berdasarkan data Polis Diraja Malaysia 476,196 kes kemalangan jalan raya direkodkan tahun lepas dan 6,674 daripadanya melibatkan kemalangan maut.

"Sebanyak 62.6 peratus kemalangan maut melibatkan pengguna motosikal dan oleh sebab itu, persidangan ini akan membincangkan pelbagai punca dan langkah penyelesaian secara menyeluruh bagi mengekang masalah ini daripada terus berlaku," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain