Pemuda Gerakan Mahu Pemegang Konsesi Lebuh Raya Beri Diskaun - Semasa | mStar

Pemuda Gerakan Mahu Pemegang Konsesi Lebuh Raya Beri Diskaun

SHAH ALAM: Pemuda Gerakan menyarankan supaya kerajaan menggesa pemegang konsesi lebuh raya memberi potongan harga tol kepada pengguna.

Ketuanya, Tan Keng Liang dalam ucapannya pada persidangan sayap itu memberi contoh tindakan kerajaan Barisan Nasional-Gerakan di Pulau Pinang di mana pengguna Jambatan Pulau Pinang mendapat potongan harga 20 peratus.

Beliau mencadangkan supaya konsep sama digunakan untuk lebuh raya yang tiada laluan alternatif di bandar seperti Lebuh Raya Damansara-Puchong (LDP).

"Pemuda Gerakan berharap kerajaan akan meminta dan memastikan pemegang konsesi lebuh raya memberi diskaun bagi harga tol di kawasan tertentu," katanya.

Keng Liang berkata, setakat ini, pengguna lebuh raya tidak ada pilihan, sebaliknya terpaksa menggunakan laluan bertol kerana kesesakan lalu lintas setiap hari terutama di LDP.

"Saya faham pemegang konsesi juga mahukan keuntungan, bagaimanapun daripada maklumat yang diperoleh, syarikat berkenaan sudah mengaut keuntungan berbilion ringgit setiap tahun.

"Walaupun tol tidak dinaikkan sebelum ini, tetapi kadar trafik adalah tinggi.

"Saya rasa adalah tidak wajar bagi pemegang konsesi untuk menaikkan harga tol secara drastik tanpa mengambil kira situasi negara ketika ini.

"Jika PLUS tidak naikkan harga tol, kenapa pula LDP tidak bertindak sedemikian walaupun lebuh raya itu sentiasa sesak," soalnya.

Kadar tol di beberapa lebuh raya utama meningkat antara 20 sen dan RM4.70 mulai Khamis.

Antara lebuh raya terlibat termasuk  Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE), Maju Expressway, Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak, Terowong SMART,  Lebuhraya Baru Pantai (NPE) dan Lebuhraya Kajang Seremban (Lekas). 


tol , Pemuda Gerakan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain