Prasarana Perluas Tambang Tanpa Tunai Untuk Keselesaan Pengguna - Semasa | mStar

Prasarana Perluas Tambang Tanpa Tunai Untuk Keselesaan Pengguna

Stesen Monorel AirAsia Bukit Bintang di Jalan Sultan Ismail yang dilancarkan pada Jumaat.

KUALA LUMPUR: Pengguna perkhidmatan awam akan lebih selesa terutama pada waktu puncak apabila Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) memperluaskan sistem tambang tanpa tunai membabitkan pengangkutan bas dan Transit Aliran Ringan (LRT) dalam pada waktu terdekat.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana, Datuk Azmi Abdul Aziz berkata, inisiatif tersebut merupakan antara usaha syarikat itu untuk memudahkan orang ramai, selain mengurangkan kesesakan.

Menurut beliau, sistem berkenaan yang sudah dilaksanakan di kawasan Petaling Jaya, Selangor dan Damansara mampu melancarkan lagi perkhidmatan berkenaan, selain menggalakkan orang ramai untuk menggunakan pengangkutan awam.

“Sistem bayaran tambang tanpa tunai menggalakkan orang ramai supaya tidak membawa terlalu banyak wang tunai ketika menggunakan pengangkutan awam, sekali gus mengelak mereka menanggung kerugian besar jika menjadi mangsa jenayah seperti ragut.

“Oleh itu, Prasarana akan mempertingkatkan dan menambah baik sistem berkenaan membabitkan semua bas dan LRT supaya perkhidmatan pengangkutan yang disediakan mempunyai sistem bayaran tanpa tunai dalam masa terdekat,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Stesen Monorel Bukit Bintang AirAsia di sini, Jumaat.

Majlis turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Berhad, Aireen Omar.

Penamaan stesen monorel itu merupakan inisiatif Prasarana yang menawarkan mana-mana syarikat membida hak menukarkan stesen kepada jenama atau identiti sendiri sekali gus dapat menarik minat orang ramai.

Dalam perkembangan lain, Azmi berkata, pihaknya akan mengadakan perbincangan bersama Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berkaitan keputusan menyelaras kadar tambang baru LRT menjelang akhir Oktober ini.

“Prasarana akan bekerjasama dan berbincang dengan pihak SPAD dan sebarang keputusan mengenai perkara itu akan diketahui dalam waktu terdekat,” katanya.


Prasarana , Azmi Abdul Aziz

Artikel Sebelum

Dua Individu Maki Penguatkuasa Ditahan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain