Jerebu: Malaysia Hantar Bantuan Padam Kebakaran Di Indonesia

KUALA LUMPUR: Malaysia akan menghantar aset ketenteraan dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) ke Indonesia bagi membantu memadamkan kebakaran di sekitar Palembang, Selatan Sumatera, Indonesia, seawal petang Khamis.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, keputusan menghantar misi bantuan itu dibuat selepas mendapat permintaan dari Indonesia bagi menangani fenomena jerebu yang masih belum reda berikutan kebakaran hutan di negara tersebut.

"Saya dari dulu konsisten akan bantu. Saya telah berhubung dengan rakan sejawatan saya di Indonesia, Ryamizard Ryacudu dan Menteri Luar Indonesia, Retno Marsudi berhubung perkara ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Koordinasi Transformasi Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di sini, Khamis.

Menurut Hishammuddin, kerajaan akan menerbangkan pesawat Bombardier CL425MP bersifat amphibious untuk misi bantuan ke Indonesia.

"Buat masa ini, fokus bantuan adalah melibatkan sebuah pesawat yang berkeupayaan memadamkan kebakaran di kawasan yang luas," katanya.

Beliau berkata pesawat tersebut berkeupayaan menjatuhkan 6,137 liter air dalam tempoh 12 saat ketika terbang dengan kelajuan 130 kilometer sejam.

"Air akan dijatuhkan di kawasan sasaran yang ditentukan oleh pihak berkuasa Indonesia," katanya.

Menurut Hishammuddin, operasi tersebut akan dikelolakan oleh APMM dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

"Pasukan Malaysia bersama pesawat Bombardier siap sedia diterbangkan ke Indonesia petang ini, bergantung kepada koordinasi bersama Indonesia," katanya.

Sementara itu, beliau berkata satu mesyuarat merentasi kementerian dan agensi akan diadakan pada petang ini bagi memperincikan sebarang bantuan lain yang boleh disumbangkan kerajaan Malaysia kepada Indonesia.

Indonesia, Malaysia

Artikel Sebelum

Anak, Bapa Maut Kenderaan Langgar Pokok

Artikel Berikut

Artikel Lain