Awas Denggi Selepas Jerebu - Semasa | mStar

Awas Denggi Selepas Jerebu

PETALING JAYA: Setelah mengalami kesan jerebu, kini orang ramai perlu berhati-hati dengan wabak demam denggi menjelang beberapa bulan akan datang.

Kenaikan kes seperti ini dijangka berlaku berikutan "fenomena El Nino paling teruk di kepulauan Pasifik dalam tempoh hampir 20 tahun".

Cuaca panas dan kering yang tidak teratur sudah menyumbang kepada jerebu hingga menjejaskan negara-negara dan lain di rantau ini ekoran kebakaran hutan luar kawalan di Indonesia.

Pasukan penyelidikan antarabangsa mendapati bahawa suhu tinggi El Nino boleh mewujudkan keadaan yang sesuai untuk wabak denggi berskala besar tersebar ke seluruh kawasan yang luas.

Kajian ini meliputi Malaysia, Thailand, Laos, Kemboja, Vietnam, Taiwan, Singapura dan Filipina.

Dikhuatiri wabak ini boleh membebankan sistem penjagaan kesihatan di negara-negara terjejas jika ia berlaku tanpa diduga, demikian menurut kajian tersebut.

Prof Emeritus Datuk Dr Lam Sai Kit iaitu seorang perunding penyelidikan di Universiti Malaya berkata, kesan penuh El Nino akan dirasai pada tahun akan datang dan dengan itu, kenaikan kes denggi juga dijangka berlaku.

"Buat masa ini, bilangan kes-kes di beberapa negeri telah meningkat dua kali ganda," katanya ketika dihubungi pada Rabu sambil menambah bahawa Malaysia perlu bersedia untuk berhadapan senario terburuk.

Sementara itu Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata usaha untuk memerangi denggi telah ditingkatkan sebelum El Nino.

Katanya kes denggi cenderung untuk naik mendadak pada awal dan akhir setiap tahun.

Namun beliau akui berlaku peningkatan kes denggi di pertengahan tahun pada tahun lalu.

Demam Denggi , Jerebu , El Nino

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain