'Ali Tinju' Jangan Jejas Keharmonian Kaum Di Melaka - MCA - Semasa | mStar

'Ali Tinju' Jangan Jejas Keharmonian Kaum Di Melaka - MCA

Ali Tinju
PETALING JAYA: MCA menggesa Mohd Ali Baharom atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju supaya menghentikan ancaman terhadap persahabatan antara orang Melayu dan Cina Malaysia di negeri ini dalam sejarah panjang Melaka. 

Mohd Ali, yang merancang untuk menganjurkan perhimpunan di pusat bandar Taman Melaka Raya pada Sabtu, telah memberi amaran kepada orang ramai bahawa kawasan itu 'tidak selamat' semasa perarakan itu.

Ahli Jawatankuasa Pusat MCA, Datuk Koh Nai Kwong berkata, Mohd Ali sebagai seorang veteran tentera, perlu 'lebih tahu perihal patuh kepada undang-undang, dan tidak mengancam keselamatan orang ramai, lebih-lebih lagi dalam zon warisan'.

Beliau menggesa pihak polis dan pihak berkuasa tempatan supaya menghalang Mohd Ali daripada mengadakan perhimpunan itu.

Setiausaha Badan Perhubungan MCA Melaka Koh Chin Han turut senada, memberi amaran kepada Ali untuk tidak membahayakan hubungan Melayu-Cina.

"Sejarah hubungan Melayu-Cina di Malaysia bermula dalam sejarah Melaka lebih 600 tahun yang lalu," katanya dalam kenyataan, Rabu.

Beliau berkata ancaman Ali Tinju ini "membahayakan kedaulatan undang-undang, menggalakkan vigilantisme, gangguan dan secara paradoks melanggar undang-undang dan ketenteraman awam dalam versi sesat beliau menegakkan keadilan untuk mangsa serangan".

Beliau merujuk kepada pegawai-pegawai Jabatan Imigresen yang didakwa diserang oleh samseng awal minggu ini.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain