Tindakan Tegas Terhadap Hotel Haram Di P.Pinang

- Gambar hiasan
GEORGE TOWN: Majlis Perbandaran Pulau Pinang akan mengetatkan kawalan ke atas pengusaha hotel tidak berlesen bermula minggu depan.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir Chow Kon Yeow berkata sejumlah 22 hotel baharu yang tidak berlesen di pulau itu telah dikenal pasti.

"Pertama, kita akan bertindak terhadap pengusaha hotel baharu yang menyalahi undang-undang," kata beliau sambil menambah peringkat seterusnya adalah tindakan terhadap hotel-hotel lama yang tidak berlesen berjumlah kira-kira 29 buah.

Peringkat ketiga dan keempat, yang akan bermula pada bulan November 2016, adalah terhadap pengendali yang tidak mengemukakan pelan bangunan mereka dan mereka yang pelan bangunannya telah ditolak.

Chow berkata hotel dengan lesen sementara boleh memperbaharui lesen mereka untuk tempoh setahun lagi.

"Hotel, motel dan hostel dengan lesen sementara perlu mengemukakan pelan bangunan mereka sebelum 31 Oktober untuk pembaharuan lesen mereka pada kadar yang lama.

"Mereka perlu membayar tiga kali ganda jika mereka gagal untuk menyerahkannya dalam tempoh itu," katanya kepada pemberita pada sidang media di Komtar, Jumaat.

Chow berkata peraturan itu perlu kerana sebarang kejadian yang tidak diingini di hotel-hotel yang tidak berlesen boleh menggugat kedudukan Pulau Pinang sebagai destinasi pelancongan antarabangsa.

Tahun lepas, kerajaan yang mentadbir memutuskan mengeluarkan lesen sementara di kawasan perniagaan pada kadar RM2,400 untuk hotel dan RM1,200 untuk hostel dan motel, dalam usaha untuk mengawal selia kewujudan hotel-hotel tidak berlesen.
hotel haram, Chow Kon Yeow

Artikel Sebelum

Pemandu Kren Maut Di P.Pinang

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain