Jangan Lupa Jasa Pemimpin Masa Lalu, Bersatu Demi Rakyat - Dr M - Semasa | mStar

Jangan Lupa Jasa Pemimpin Masa Lalu, Bersatu Demi Rakyat - Dr M

Dr Mahathir Mohamad.

SHAH ALAM: Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan rakyat Malaysia supaya tidak lupa bahawa sejarah atau kesilapan negara akan berulang lagi.

"Jika kita lupa sejarah negara, kita akan mengulangi kesilapan lalu berulang-ulang kali.

"Jika ini berlaku, ia akan menimbulkan banyak masalah dan peristiwa yang tidak diingini semua orang," kata Dr Mahathir pada majlis amal pertubuhan bukan kerajaan (NGO) anjuran Ikatan Muslim Malaysia (Isma), malam Isnin.

Beliau menggesa semua pihak mencontohi nasionalis Melayu seperti Datuk Onn Jaafar, Tun Abdul Razak Hussein, Burhanuddin al- Helmy, Zainal Abidin Ahmad (Za'aba), Zaiton Munshi Sulaiman ( Ibu Zain) dan Maarof Zakaria.

Menurut Dr Mahathir, mereka mempunyai pendekatan dan agenda tetapi matlamat tetap sama iaitu untuk membawa manfaat kepada rakyat.

"Zaa'ba fokus terhadap bahasa, Burhanuddin agama, Ibu Zain fokus kepada pendidikan manakala Maarof mahu membuka sebuah bank untuk orang Melayu.

"Mereka mempunyai perbezaan tetapu fokus dan matlamat mereka sama - untuk membawa kebaikan kepada bangsa, agama dan negara," kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir berkata jika tidak kerana sumbangan dan pengorbanan nasionalis pada masa lalu, negara tidak akan mencapai kemederkaan dan bebas daripada penjajahan British.

Katanya, umat Melayu Islam perlu mencontohi pemimpin pada masa lalu dan bersatu demi rakyat.

"Jika kita berpecah, kita tidak boleh menyatukan orang Melayu dan umat Islam di sini," katanya.

Dr Mahathir berkata, jika orang Melayu dapat menangani sedikit perbezaan pendapat mereka dan memberi tumpuan kepada asas agama, bangsa dan negara, mereka tidak perlu menjadi musuh.

Isma , Dr Mahathir Mohamad

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain