suria

Najib Masih Bertahan Dalam Kemelut Politik Umno

Datuk Seri Najib Tun Razak
PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak masih bertahan dan berjaya mengawal kemelut politik dalam Umno yang dapat dilihat dalam mesyuarat Umno bahagian yang akan berakhir hujung minggu ini.


Walaupun terdapat 'kawasan panas' dan 'letusan' berlaku di beberapa bahagian sejak sebulan lalu, sebahagian besar daripada 188 bahagian telah meluluskan resolusi menyokong Najib dan juga Naib Presiden serta Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Seperti yang diketahui, hanya di Gelang Patah Johor secara rasmi meluluskan resolusi meminta Presiden Umno dan Perdana Menteri untuk 'bercuti panjang'.

Bahagian Gelang Patah telah menjadi lubuk rasa tidak puas hati sejak pilihan raya umum lalu yang menyaksikan kerusi jatuh ke tangan calon DAP Lim Kit Siang.

Bahagian ini diketuai oleh Mohamad Khairi Malik yang juga merupakan Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Johor.

Terdapat kekeliruan pada mesyuarat Umno bahagian Langkawi apabila seorang perwakilan, Anina Saadudin melancarkan serangan ke atas Najib, meluluskan resolusi menyokong dua pemimpin tertinggi atau sama ada resolusi dipinda meminta Najib untuk berehat.

Beberapa bahagian turut meluluskan resolusi berkaitan isu 1MDB.

Naib Presiden dan Ketua Umno Bahagian Semporna, Datuk Seri Shafie Apdal menafikan bahawa bahagiannya telah meluluskan satu resolusi mengecam Najib.

Shafie, yang digugurkan daripada Kabinet berkata bahagian itu tidak bersetuju dengan penangguhan pemilihan Umno dan meluluskan resolusi meminta pilihan raya parti diadakan seperti yang dijadualkan.

Bahagian ini juga mahu siasatan menyeluruh terhadap urusan kewangan 1MDB.

Beliau berkata alasan Umno Bahagian Semporna membatalkan jemputan terhadap Najib bukan kerana beliau marah dengan presiden tetapi kerana mahu mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku dalam mesyuarat perwakilan.

"Kira-kira 70 peratus daripada ahli di Semporna adalah saudara-mara saya. Mereka sangat kecewa dan saya bimbang mereka akan menunjukkan rasa tidak puas hati mereka terhadap presiden," kata Shafie.

Resolusi utama di Pagoh, yang diketuai oleh Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin, adalah untuk menyatakan rasa kesal apabila Muhyiddin telah disingkirkan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan. Beberapa resolusi lain yang berkaitan dengan isu 1MDB juga telah diluluskan.

Ketua Umno Bahagian Kampar, Datuk Radzi Manan mengakui bahawa ahli Umno sangat mengambil berat tentang isu-isu yang memberi kesan kepada parti.

Tiga mesyuarat Umno bahagian yang terakhir akan dijalankan di Pasir Salak pada Sabtu dan Pekan serta Masjid Tanah, pada Ahad.

Pasir Salak diketuai oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Tajuddin Rahman, Pekan diketuai Najib dan Masjid Tanah diketuai oleh pengikut setia Najib Datuk Rauf Yusoh.

Shafie juga mengesahkan bahawa beliau akan menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi Umno minggu depan.

Katanya beliau tidak terpengaruh dengan mesej melalui SMS yang mendakwa beberapa pemimpin Umno termasuk beliau, Muhyiddin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir akan dipecat daripada parti.

Turut termasuk dalam 'senarai hitam' itu ialah bekas Menteri Besar Terengganu Besar Datuk Seri Ahmad Said, Ketua Umno Bahagian Kulim Bandar Baru, Datuk Seri Aziz Sheikh Fadzir dan bekas Adun di Perak, Datuk Hamidah Osman.

Artikel Lain