Kerajaan Serius Banteras Rasuah - Zahid

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia serius dalam membanteras gelaja rasuah dan ini terbukti dengan peningkatan jumlah sabitan kes, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya kadar sabitan kes oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah meningkat daripada 54 peratus pada 2009 kepada 78 peratus pada 2014.

"Dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI), kedudukan Malaysia meningkat tiga anak tangga daripada kedudukan ke-53 daripada 175 negara pada 2013 kepada kedudukan ke-50 pada 2014. Ini merupakan kedudukan kedua terbaik dalam ASEAN selepas Singapura," katanya dalam kenyataan di sini, Khamis.

Beliau berkata kerajaan berhasrat untuk melakukan usaha yang lebih baik dengan menetapkan sasaran menghuni kelompok 30 negara terbaik dalam senarai CPI menjelang 2020.

Ahmad Zahid berkata tahun lepas semakan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pencegahan Rasuah (UNCAC) memuji usaha kerajaan dengan menyatakan Malaysia "telah menerima syor untuk amalan terbaik dalam sejumlah 23 bidang, iaitu jumlah tertinggi daripada semula negara yang disemak semula.'

Ini termasuk ketiadaan undang-undang sekatan yang membantu menghalang pesalah mengelak pendakwaan, penubuhan 14 mahkamah antirasuah di mana hakim diarah mendengar kes dalam tempoh satu tahun dan boleh dipertanggungjawabkan kerana tidak mematuhi arahan itu.

Ia juga termasuk insiatitf dalam kalangan sektor swasta untuk memerangi rasuah dengan lebih 142,000 telah menandatangani ikrar integriti korporat, kata Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri.

Beliau berkata ini termasuk komitmen tahap tinggi untuk membanteras rasuah di peringkat antarabangsa di mana Malaysia telah memerima pujian kerana mengambil langkah-langkah untuk mempercepatkan prosedur ekstradisi dan memudahkan syarat untuk memperoleh bukti.

"Di negara-negara yang mempunyai tahap rasuah yang tinggi, usaha-usaha untuk menangani kemiskinan dan menggalakkan pembangunan terjejas akibat gelaja ini," katanya sambil menegaskan isu seperti itu tidak berlaku di Malaysia.

Ahmad Zaid berkata kadar kemiskinan di negara ini telah dikurangkan daripada 3.8 peratus pada 2009 kepada 0.6 peratus pada 2014.

Beliau berkata Malaysia menduduki ranking ke-18 daripada 189 negara dalam laporan mudah menjalankan perniagaan pada 2015 manakala 1MD Yearbook 2015 meletakkan Malaysia pada ranking ke-14 daripada 61 negara sebagai negara paling berdaya saing.

"Kita tidak mungkin dapat mencapai keputusan ini sekiranya gelaja rasuah tidak ditangani dengan kuasa penuh undang-undang," katanya.

Menyedari tema Persidangan Antirasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 iaitu 'Mengakhiri Kekebalan' yang kini berlangsung di Putrajaya, timbalan perdana menteri itu berkata Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan ditubuhkan semula pada sidang Parlimen akan datang dan siasatan yang dijalankan oleh badan itu sebelum ini akan diteruskan.

Katanya adalah malang untuk ketua-ketua pertubuhan bukan kerajaan antarabangsa (NGO) datang ke Malaysia hanya untuk diperdayakan dengan dakwaan tidak berasa yang dikitar semula dan sengaja melibatkan diri mereka dalam politik dalaman negara.

"Kami yakin akan memenangi perang menentang rasuah ini dan terus melakukan pembaharuan untuk meningkatkan integriti dan ketelusan dalam sektor awam dan swasta.

"Mereka yang didapati melanggar undang-undang akan tetap didakwa. Perdana Menteri sudah pun menyatakan ini dengan jelas...biar saya ulangi bahawa tidak akan ada kekebalan," katanya.

Ahmad Zahid Hamidi, Rasuah

Artikel Berikut

Tol Tanpa Tunai Dijangka Lancar

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain