Pemuda Umno Kuala Kedah Jelaskan Tentang Perwakilan Cakap Mengenai Presiden

PETALING JAYA: Naib Ketua Pemuda Umno Bahagian Kuala Kedah, Dr Heazar Ismail berkata, reaksi seorang perwakilan mereka yang berucap menyentuh isu semasa termasuk yang melibatkan perdana menteri dan presiden parti adalah merupakan suara hati di peringkat akar umbi yang tidak wajar disekat atau dihalang. 

Katanya, itu adalah suara akar umbi dan persidangan perwakilan tahunan adalah pentas di mana suara akar umbi didengari dan diberi ruang untuk berucap dan menyentuh isu-isu semasa yang mereka rasa dekat di hati mereka. 

Tambahnya lagi, jika ada perwakilan yang bangun berucap dan menyentuh apa yang dirasakannya perlu termasuk dalam isu yang melibatkan presiden dan pucuk pimpinan parti maka ia adalah hak para perwakilan dan pucuk pimpinan wajar mendengarnya.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi mStar Online berhubung reaksi perwakilan pemuda Umno bahagian berkenaan yang telah berucap meminta penjelasan daripada presiden parti itu berhubung pelbagai isu yang melanda negara. 

Ucapannya itu telah divideokan dan kini menjadi viral di laman sosial.

Video berdurasi lebih dua minit itu dimuat naik sejak Ahad dan banyak dikongsikan di Laman Facebook.

Dalam video berkenaan, perwakilan pemuda Umno itu pada mulanya menyebut mengenai jenaka 'jika pilihan raya diadakan esok' dengan mengaitkan para pemuda parti yang perlu dipertanggungjawabkan memasang poster presiden.

"Katakanlah pilihan raya esok...geng-geng (merujuk kepada perwakilan) ni semua nak pasang poster, sanggupkah depa (mereka) nak pegang poster Datuk Najib (Datuk Seri Najib Tun Razak) nanti, saya rasa tak dak...saya pun tak sanggup...malu," katanya.

Jelas perwakilan itu, masalah Umno bukan perkara baru tetapi bermula sejak 2008 apabila parti itu mula kalah di beberapa negeri dalam Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) dan mencatatkan penurunan jumlah majoriti dalam Parlimen.

Ia berlanjutan sehingga PRU-13, walaupun beberapa negeri yang jatuh kepada pembangkang berjaya ditawan semula.

Menurutnya, masalah yang menyelubungi parti itu semakin bertambah termasuk yang terbaharu isu 1MDB dan rombakan Kabinet.

Persidangan perwakilan itu dirasmikan oleh Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Ghazali Ibrahim.Umno, Kuala Kedah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain