Abdul Gani Ada Hak Cabar Penamatan Perkhidmatan Di Mahkamah

PETALING JAYA: Tan Sri Abdul Gani Patail boleh mencabar penamatan perkhidmatan beliau sebagai peguam negara di mahkamah, jelas Presiden Majlis Peguam, Steven Thiru.

Menurutnya, jika Abdul Gani ingin mencabar keputusan itu di mahkamah, ia tidak akan mengganggu perkhidmatan peguam negara ketika ini.

"Sebagai soal kepentingan awam, ya, ia boleh ditentukan oleh mahkamah. Peguam negara ketika ini boleh meneruskan tugasnya," katanya kepada pemberita di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya pada Jumaat.

Steven berkata demikian bagi mengulas mengenai pelantikan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai peguam negara yang baru bagi menggantikan Abdul Gani.

Steven memberitahu, sebagai anggota kepada perkhidmatan undang-undang dan kehakiman, Abdul Gani perlu diberi peluang untuk mengemukakan laporan kesihatan untuk mengetahui statusnya.

Memetik Perkara 135, Perlembagaan Persekutuan, Steven menjelaskan, hak seseorang penjawat awam perlu didengari terlebih dahulu sebelum dibuang kerja atau diturunkan pangkat.

Peguam Negara, Abdul Gani

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain