Pemindahan Aset Air Di Selangor Dijangka Selesai 60 Hari - Azmin - Semasa | mStar

Pemindahan Aset Air Di Selangor Dijangka Selesai 60 Hari - Azmin

SHAH ALAM: Proses pemindahan aset-aset air di Selangor kepada Pengurusan Aset Air Berhad  (PAAB) dijangka selesai dalam tempoh 60 hari daripada tarikh Perjanjian Tambahan kepada Perjanjian Utama Penstrukturan Semula Industri Air yang ditandatangani pada 10 Julai lepas, kata Menteri Besar Mohamed Azmin Ali. 

Beliau berkata kerajaan Selangor sedang berbincang dengan PAAB bagi mengenal pasti fasiliti yang akan dipajakkan kepada Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor).     

"Sebaik sahaja kita memuktamadkan perjanjian ini minggu lepas, kita diberi tempoh 60 hari dan kita akan selesaikan dalam tempoh yang ditetapkan itu. 

"Pertikaian sebelum ini adalah berhubung dua aset air iaitu di Semenyih dan Bukit Nanas, tetapi ia telah selesai selepas kerajaan negeri bersetuju menyerahkan empat aset lain yang mempunyai nilai sama dengan aset berkenaan untuk menyegerakan penstrukturan air ini," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran kerajaan Selangor di Stadium Shah Alam di sini, Ahad.     

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berangkat hadir pada majlis itu, yang turut dikunjungi lebih 5,000 orang.

Pada 10 Julai lepas, kerajaan Persekutuan dan kerajaan Selangor menandatangani Perjanjian Tambahan kepada Perjanjian Utama Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. 

Sementara itu, apabila ditanya mengenai dakwaan beberapa pemimpin dalam pakatan pembangkang telah menemui bekas pengarah PetroSaudi International Ltd (PetroSaudi) Xavier Andre Justo untuk membeli maklumat sulit, Mohamed Azmin berkata ia perlu dirujuk kepada pihak yang membuat dakwaan itu.     

Polis Thailand sebelum ini mengesahkan Justo telah mengadakan pertemuan dengan individu penting dalam pakatan pembangkang Malaysia di Singapura sebelum menjual maklumat sulit milik syarikat itu.     

Justo, 49, ditahan oleh Jabatan Pembanterasan Jenayah (CSD), Polis Thailand di pulau peranginan terkenal, Koh Samui, Thailand pada 22 Jun lepas, selepas PetroSaudi membuat laporan rasmi terhadap kegiataan peras ugut oleh warga Switzerland itu.     

Exco Selangor daripada PAS Datuk Iskandar Abdul Samad yang ditanya perkara sama juga enggan mengulas dan menyifatkan dakwaan itu hanya spekulasi semata-mata.

Air Selangor , PAAB , Mohamed Azmin Ali

Artikel Sebelum

Keadaan Sekitar Plaza Low Yat Terkawal

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ibu muda lahirkan bayi kembar tujuh

Sah! Empat penjuru PRK Semenyih